bekercompetitie 2017 - 2018
5 juli 2018: Nog geen beslissing!

In een partij waarin Cor over de rand van de afgrond hing kwam er geen beslissing. Zelfs zat er voor Cor in het eindspel nog een mogelijkheid in voor een voordeelremise. Gezien de rest van het spel zou dat niet verdiend zijn geweest. Nu plakte Cor zich naar een stand waarin Lous niet meer kon winnen. Besloten werd om de beslissing uit te stellen naar het nieuwe seizoen.

14 juni 2018: Lous bekert verder!

John en Lous speelden een scherpe partij. Uiteindelijk speelde Lous naar een schijnbaar riskante doorbraak. Toch had hij het goed gezien. Hij pareerde de dreigingen van John en behaalde daarna een eenvoudige remise. Gezien de onderlinge historie waaruit John duidelijk de favoriete rol kreeg een fantastisch resultaat. Het leverde Lous de finaleplaats op van de bekercompetitie waarin hij het gaat opnemen tegn Cor.18 januari 2018: Cor gaat zijn titel verdedigen!

Cor speelde weer als vanouds. Niemand gaf een cent voor zijn mogelijke plaatsing. Met nog een halve partij voor de boeg had Cor nog vijf minuten op de klok. En dat met Mari als tegenstander waarvan hij moest winnen om de finale te bereiken. Maar tegen het ingestraalde water was Mari niet opgewassen. Cor speelde Mari positioneel van het bord. Mari moest een combinatie toestaan en kreeg in het eindspel geen kans meer van Cor. Het lijkt erop dat Cor steeds beter gaat spelen zodra hij minder tijd op de klok heeft. Hij plaatst zich als eerste voor de finale waarin Lous of John zijn tegenstander wordt.21 december 2017: Lous bekert door!

Lous heeft de uitgestelde partij tegen Gerard gewonnen. Daardoor bekert hij door. In de halve finale moet Lous het opnemen tegen veelvuldig bekerkampioen John. Maar ook Lous is niet uit te vlakken. De andere halve finale gaat tussen de opa's Mari en Cor. Gezien de resultaten uit het verleden zal Cor moeten winnen om de finale te halen met de kans om zijn titel te prolongeren. Tegen Mari is dat een zware opgave.7 december 2017: De beslissingen!

John liet er geen twijfel over bestaan wie er naar de volgende ronde moest gaan. Hij combineerde naar de winst waardoor Barend is uitgeschakeld. In de partij tussen Cor en Wim ging het er anders aan toe. Wim speelde eigenlijk tegen twee tegenstanders waarvan de klok er één was. Hij won een schijf nadat Cor een onzorgvuldig tempo had gemaakt. Uiteindelijk kwam Wim volgens zeggen twee schijven voor maar daar heeft hij zelf niets van gemerkt. Wat bijna niemand voor mogelijk hield gebeurde. Wim slaagde erin om steeds die zetten te vinden die tot zijn ondergang leidden. Een prestatie op zich! Cor bekert vrolijk verder en zijn tegenstanders zijn gewaarschuwd. Zelfs met twee schijven achter is hij niet te onderschatten.9 november 2017: De tweede ronde brengt veel strijd!

Lous was ziek en kon niet spelen. Zijn damvrienden wensen hem een voorspoedig herstel toe!
Rob beloofde aan Mari om drie basisschijven te laten staan, maar hield zich er niet aan. Dat was voor Mari en extra stimulans om zijn best te doen. Tegen de ex-nationaal topscorer speelde hij een magistrale partij. Rob dacht een gunstige doorbraak te forceren waarbij Mari een dam zou halen en Rob zelf kans had op twee dammen. Het pakte anders uit. Rob kwam al een tempo tekort voor zijn eerste dam. Mari speelde het bekwaam uit en plaatste zich als eerste voor de halve finale. Ook John en Barend speelden de stukken van het bord. John vroeg nog even toestemming en combineerde bekwaam naar een gunstige zeven om zeven. Beide spelers maakten geen fouten! Uiteindelijk stonden er meerdere dammen op het bord maar zagen de spelers geen winstkansen meer. Er werd tot remise besloten zodat de beslissing geforceerd zal worden met sneldammen. Wim en Cor begonnen met een eenvoudige partij. Wim had het goed bekeken. Door steeds de partij te versimpelen raakte Cor in tijdproblemen. Voor Wim betekende dat de redding. Zelf beoordeelde hij een meerslagvariant foutief en speelde daarom een onverantwoorde zet. Met nog anderhalve minuut op de klok besloot Cor om geen gebruik te maken van deze situatie en speelde op zijn beurt de op twee na slechtste zet. Wim ruilde naar een gunstige stand waar Cor op het nippertje nog remise uit wist te peuteren. Ook hier zal de beslissing gaan vallen met een sneldampartij. De druk ligt bij Cor omdat die moet winnen om door te gaan naar de halve finale.De eerste ronde brengt verrassingen en vijf nieuwe damfragmenten!

Wat te denken van Lous. Vooraf was ingeschat dat zijn kansen slechts 9% waren. Toch bracht hij een wonderlijke stand op het bord waarin hij op vier verschillende manieren kon slaan. En dat was nog niet alles. Hij zette Jos, die moest winnen om door te gaan, zodanig onder druk dat die een prachtige combinatie over het hoofd zag. Lous had erop gespeeld en plaatste zich voor de kwartfinale. Daar treft hij Gerard, die niet veel voor hem onderdoet. Gerard plaatste zich middels een remise tegen Ad. De kansen van Gerard leken vooraf slechts 10% te zijn. De partij tussen Barend en Frits bleef onbeslist waarmee het krachtverschil goed bleek ingeschat. In de analyse bleek dat Barend het eindspel nog sterker kon spelen. Maar ook dan zat er voor Frits een fraaie remisevariant in. Zij gaan met sneldammen uitmaken wie het in de kwartfinale tegen John mag opnemen. John plaatste een valletje voor Toon. Die trapte er niet in, maar kon niet voorkomen dat de partij verloren ging. Mari en Rob deden niet voor elkaar onder. Beiden stonden met de kansberekening op 59% en beiden maakten het waar. Mari won van Theo en Rob combineerde tegen Peter naar de winst. Ze treffen elkaar in de kwartfinale waarbij de bookmakers hun geld op Rob hebben gezet. Ook Wim plaatste zich met een remise voor de kwartfinale. Hij combineerde in zijn partij tegen Antoine met een zes om zes naar een remiseachtige stand. Het eindspel ging door het oog van de naald, maar de remise werd veilig gesteld. In de kwartfinale treft hij titelverdediger Cor die een schijf voorkwam tegen Lambert en later de winst greep. Met nu al drie titelkandidaten uitgeschakeld belooft de bekercompetitie van dit seizoen een hele bijzondere te worden!De gehanteerde regeling om voordeel en nadeel te laten bepalen door de eerder tegen elkaar gespeelde partijen bevalt prima. Bij een gelijke stand zullen sneldampartijen gespeeld gaan worden totdat een speler is uitgeschakeld. De grenzen voor nadeel en voordeel zijn onderaan deze pagina aangegeven.