extra competitie 2017 - 2018

 


 
21 juni 2018

De halve finalepartij voor de beker tussen Lous en John werd vergezeld van een aantal spetterende partijen. Wat te denken van Jos, die wellicht teveel risico nam tegen Antoine. Het kostte hem de partij. Rob was totaal niet opgewassen tegen Willem-Peter. Hij verloor een schijf en later de partij. Cor won van Toon en Lambert bleek te sterk voor Gerard. Toch waren er ook remises. Mari en Theo trokken veel bekijks. Ad kwam een schijf voor tegen Wim maar slaagde er niet in om die te weerhouden van een miraculeuze ontsnapping. Een uitgebreide analyse zal moeten uitmaken waar het fout ging.


24 mei 2018: John op weg naar de titel?

John speelde een grandioze partij. Antoine kreeg geen kans, waardoor John de koppositie in het klassement inneemt. Met nog slechts enkele resterende speeldagen wordt de kans op de titel voor John hoog ingeschat. Mari leverde een prestatie door onze nieuwbakken kampioen een nederlaag te bezorgen. Ad en Willem-Peter hielden elkaar in evenwicht. Theo was tevreden met zijn spel maar liep wel tegen een nederlaag op in zijn partij tegen Peter. Toon speelde remise tegen Lambert.


17 mei 2018: John speelt goed, slecht, simpel, grandioos, teleurstellend?

John speelde maar liefst twee partijen tegelijk. En het leek er even op dat hij dat met twee vingers in zijn neus kon afhandelen. Maar niets was minder waar! Tegen Toon wist John het nog tot winst te brengen. Maar tegen Barend verliep het anders. Die toverde een aantal konijnen uit de hoge hoed waartegen John niet was opgewassen. Capituleren bleek de enige mogelijkheid.


3 mei 2018: Willem-Peter komt niet verder dan remise.

Cor en Willem-Peter speelden een vreemde partij. Volgens hun zeggen was de klok niet goed ingesteld. Toch kunnen we ons dat bijna niet voorstellen. D'Amateurs kent vele klokspecialisten. En er is een gebruiksaanwijzing aanwezig in het speellokaal. Daar komt bij dat Cor erover klaagde dat hij evenveel tijd kreeg bijgeschreven als hij voor een zet had gebruikt. De klachten kwamen toen hij nog maar weinig tijd had. Cor kennende zou hij met zo'n instelling van de klok een week over zijn partij kunnen doen! Daarom wordt dit excuus voor zijn remisepartij niet geaccepteerd. Lambert speelde tegen Jos slechts zetten die in geen enkel boekje voorkwamen. Hij kwam er ver mee. Jos kreunde steeds van verrassing. Toch gaf Lambert uiteindelijk de partij goedkoop cadeau. Voor Jos betekent het dat hij koploper wordt. Winst was er ook voor Rob. Tijdens de partij werd zoveel over voetbal gesproken dat tegenstander Theo ervoor koos om tijdig de wedstrijd te gaan bekijken. Het is maar goed dat er komend seizoen geen voetbalwedstrijden zijn op zaterdagmiddag. Want met Theo in het landelijk team stijgen daarmee de promotiekansen. Mari won van Toon een schijf, maar stond een doorbraak toe die Toon goed oppakte. Het werd remise. Wim dacht Gerard een lesje te leren. Hij zette een damcombinatie open als lokkertje. Gerard had de gehele combinatie niet gezien. Dat was voor Wim wel goed, want de beoogde lokzet vertoonde gebreken. Later in de partij probeerde Wim het nog eens. Hij plaatste de schijven zodanig dat Gerard niet mocht achterlopen. Die had nu wel goed opgelet en combineerde met een vergelijkbare combinatie als eerder in de partij naar de winst.


29 maart 2018: Cor speelt gewaagd.

Cor dacht gewaagd te kunnen spelen omdat zijn tegenstander twee gelijktijdige partijen moest spelen. Hij plaatste een onverantwoorde voorpost die hem uiteindelijk zou opbreken. John kwam positioneel oppermachtig te staan. Zelfs tijdens de analyses werd er geen remeisevariant meer gevonden.


22 maart 2018: Willem-Peter verovert de koppositie.

Met een fraaie combinatie boekte Willem-Peter een winstpartij tegen Ad. Daarmee veroverde hij de koppositie in het klassement en heeft hij nog steeds de maximale score behaald in de extra competitie.


15 maart 2018: Een avond van beslissingen.

Toon en Antoine speelden een partij waarin de risico's niet werden geschuwd. Antoine behaalde dam en won de partij. Barend kreeg van tegenstander Theo te horen dat hij te veel randschijven had. Leuk detail was dat Theo evenveel randschijven had. Beide stellingen waren bijna identiek. Barend dacht nog terug aan de verloren partij van de laatste ontmoeting en deed het nu beter. Hij combineerde naar de overwinning. Het leverde hem de koppositie van het klassement op. Willem-Peter zette veel druk op de stelling van Wim. Die dacht een oplossing gevonden te hebben, maar zag een combinatie over het hoofd. Willem-Peter heeft daardoor nog steeds de maximale score in deze competitie. Ad voerde een roekeloze aanval uit op de stelling van Peter. Het kostte hem een schijf en later de partij. Met nog twee borden te gaan brak de strijd pas echt los. Cor kreeg technische en tactische tips. Ook werd hij aangespoort om zijn conditie op te bouwen en sneller te klokken. Tegenstander Rob keek het lachend aan, maar vergaloppeerde zich in een zetje wat Cor, ondanks de grote druk, meteen in de smiezen had. De combinatie werd snel uitgevoerd en het positionele overwicht was een feit. Rob stribbelde nog even tegen maar de stand was hopeloos. Cor kon met de volle buit huiswaarts. Mari en Lambert speelden de langste partij van de avond. Mari kreeg veel overwicht en leek bijna twee dammen te kunnen halen. Dat hij dit niet deed was jammer voor Lambert die daarop zijn laatste reddingsplan had gebaseerd. Mari schoof naar een professionele overwinning.


8 maart 2018

Het was weer een gezellige damavond waarin onze Jos op de praatstoel zat. Hij vertelde ons uitgebreid over een ontmoeting met een roodgeverfde dame in de fietsenstalling. Tijdens de wedstrijd tegen Cor was het heel onduidelijk hoe het nu ging in het wedstrijdverloop. Het leek erop dat Jos zijn tegenstanders Cor geheel in zijn greep had maar Cor wist listig de problemen op te lossen hetgeen bij Jos kreungeluiden tot gevolg had. Hij klaagde steen en been. Maar Jos kreeg veel tempi voordeel wat tot gevolg had dat Cor volop ging kreunen. Cor dacht lang na en Jos dreigde met een doorbraak. Een simpel offer van Cor zou dat hebben voorkomen maar dat verzuimde hij waardoor Jos een steen offerde en de doorbraak forceerde. Cor sputterde nog wat tegen maar er was geen houden aan. Jos schoof professioneel naar de overwinning. Beide partijen van John gingen gelijk op. Gaande de partij tegen Ad kwam de stand van John steeds beter te staan en hij won deze partij knap. Tegen Rob verliep het anders. Aan het einde van het middenspel kon Rob een damcombinatie maken maar die was niet winnend dus zag Rob er vanaf. Wel kwam Rob steeds beter te staan. Het leek er op dat Rob een beslissing ging forceren maar John had een geweldige escape en via een slagcombinatie verkreeg hij dam. Rob slaagde erin om de dam af te nemen maar de overgebleven stand was pot remise. Rob en John beiden in sneltreinvaart naar dam. Rob was eerder op dam en John lette helemaal niet meer op. Met behulp van het geven van een steen sloeg Rob met zijn dam de twee over gebleven stenen van John weg. John keek heel teleurgesteld. Lambert speelde klassiek maar wilde agressief in de aanval en zag een simpele slag over het hoofd hetgeen hem op schijfverlies kwam te staan. Ook kreeg Lambert een iets mindere stand. Barend maakte geen fouten en Lambert kon niets anders doen dan Barend feliciteren. Peter en Gerard speelde beiden een gedegen partij en deze ging gelijk op. Peter kon een doorbraak forceren zodat hij een dam kon behalen. Gerard haalde nog alles uit de kast maar was toch kansloos. Willem-Peter tegen Mari leek een echte Mari partij. Opsluitingen en mogelijkheden tot slagzetten van beide kanten. In het middenspel hoorden we Mari zeggen: "Dat is dam maar dan heeft Willem ook dam. Ik kan het nog anders doen maar dan heeft Willem op een ander veld dam." Mari rekenen en rekenen en was van mening dat de dam toch te duur was. (na afloop van de partij bleek dat de damslag er helemaal niet in zat). Verderop in de partij kwam Mari steeds slechter te staan. Willem Peter strafte dat goed af door een slagzet naar dam uit te voeren en kort daarna zijn partij te winnen. Aan de bar werd nog het wereldnieuws doorgenomen oa. besproken Trump, Poetin, Xi JINPing en Kim Jong-un, de invoerrechten voor staal en aluminium etc. etc. Oh ja. En Rob heeft ook nog een hele mooie auto gekocht en Lous is vanuit het ziekenhuis weer thuis.


25 januari 2018: De avond van de remises.

Je zou het aan hand van de uitslagen niet zeggen. Maar er werd gespeeld alsof er levens mee gemoeid waren. Wim boekte een fraaie doorbraak in zijn partij tegen Mari. Die wist er echter nog een wonderbaarlijke remise van te maken. Ad en Cor deden niet voor elkaar onder. Beiden slaagden er niet in om voordeel te krijgen.


18 januari 2018: Theo houdt de koppositie vast.

Theo speelde een echte dampartij tegen Lambert. Beide spelers hadden een dam, maar Theo had meer schijven. Toch slaagde hij er niet in om van de geroutineerde Lambert te winnen. Het werd remise. Winst was er wel voor Wim in zijn partij tegen Toon. Wim had daarbij het geluk dat ook Toon de remisevariant niet had gezien die Lambert tijdens de analyse feilloos aangaf. Remise was er ook voor de grootmeesters Ad en Barend. Ze speelden een degelijke partij waarin beide spelers de winst niet konden grijpen.


11 januari 2018: Toon speelt remise.

Toon speelde remise tegen Theo. Wonderbaarlijk omdat Theo de laatste tijd erg sterk speelt. Een topprestatie van Toon derhalve. Proficiat!


20 december 2017: Lous blijft remise spelen

Mari heeft Lous bezocht en speelde een partij voor de extra competitie. Ook hij ging met één punt huiswaarts.


14 december 2017: Lous speelt weer remise

Theo heeft Lous bezocht en speelde een partij voor de extra competitie. Hij behaalde hetzelfde resultaat als Barend en ging met één punt huiswaarts.


7 december 2017: Lous speelt remise

Deze keer was het aan Barend om Lous te bezoeken. Hij kwam niet zover als Cor en ging met één punt huiswaarts.


30 november 2017: Cor speelt sterk

Cor heeft thuis tegen Lous gespeeld. Dat Cor de laaste tijd sterk speelde was al bekend. Maar dat hij ook een ervaren speler als Lous aan zijn zegekar zou binden was niet verwacht.


16 november 2017: Theo speelt sterk!

Jos was te sterk voor Toon. Jos plaatste een aanval op de lange lijn en Toon kon niet voorkomen dat Jos dam ging halen. Toon deed nog zijn uiterste best om remise te forceren maar dat ging niet op. Jos speelde de partij eenvoudig uit en nam de punten mee naar huis. Ad en Theo speelden allebei een degelijke partij. Dit is de tweede keer in korte tijd dat ze tegen elkaar speelden. Opnieuw een sterke partij van Theo waarin de op papier sterkere Ad geen winstkansen kreeg. De partij eindigde in remise. Theo is duidelijk aan het terugkomen en de komende tegenstanders zijn gewaarschuwd.


9 november 2017: Gerard en Theo bijten het spits af

In een boeiende partij heeft Gerard de eerste partij van de extra competitie gewonnen. Nadat hij een door velen niet verwachtte zet speelde zag Theo zich gedwongen om te ruilen. Dat werd gevolgd door een ruil van Gerard die daarna Theo positioneel weg speelde. Voor Theo zat er niet meer in dan zich te berusten in een nederlaag.