onderlinge competitie 2018 - 2019
 

 


 29 november 2018: Gerard verrast!

Gerard zorgde voor de verrassing van de avond. Jos verslikte zich in een ogenschijnlijk positioneel gezien goede zet. Maar Gerard liep achter een schijf en de enigste verdediging werd gevolgd door een combinatie. Jos gaf de partij meteen op. In de partij tussen Toon en John won de laatste eerst een schijf en daarna de partij. Wim won van Theo.


15 november 2018: Remise voor Cor en Peter

Cor en Peter speelden een inhaalpartij. Het werd echt dammen omdat beide dammers een doorbraak realiseerden. Remise was een logisch gevolg. Voor de kopposities betekent het geen verandering.


8 november 2018: Een nieuwe koploper!

Theo deed zichzelf tekort. Met een magistrale combinatie maakte hij een eind aan de illusies van Antoine. Maar ... hij maakte het niet af. In een zeer voordelige stand bood hij remise aan. Dat kostte hem enkele plaatsen op de ranglijst. Concurrent Ad won van Toon en nam de koppositie over. Rob en Barend speelden beiden scherp. Totdat Barend een foutje maakte. Rob was alert en combineerde naar de winst. Hij neemt nu de tweede plaats in van het klassement. Maar nog niemand is zeker. Koploper Ad wordt door liefst acht spelers bedreigd. Zeven ervan hebben maximaal drie punten achterstand en John, die won van Lous, heeft nog een aantal inhaalpartijen tegoed. Ook Willem-Peter komt sterk opzetten. Hij verschalkte Wim in de opening. Zijn damcombinatie leverde hem een schijf winst op. Wim kwam nog ver. Hij haalde een dam. Maar Willem-Peter had alles tot in de finesses onder controle. De stand was voor Wim reddeloos verloren. Gerard leek het tegen Mari niet te kunnen bolwerken. Hij kwam een schijf achter. Toch positioneerde Gerard zijn schijven prima. Mari combineerde naar een doorbraak maar kwam een tempo tekort om te winnen. Ook Lambert speelde remise. Daarbij had hij het geluk aan zijn zijde. Jos leek op overmacht te spelen maar kwam in de verleiding om het 'mooi' uit te maken. Dat leverde voor Lambert een remisevariant op waar hij dankbaar gebruik van maakte.


1 november 2018: De koplopers houden stand!

Lambert deed een gooi naar de koppositie, maar Theo hield stand. Beide grootmeesters besloten tot remise waardoor ze samen de kop van het klassement blijven aanvoeren. Ad won van Gerard en komt met een wedstrijd meer langszij bij Lambert. Koploper Theo staat onder grote druk. Liefst vier spelers azen op de koppositie met maar twee punten achterstand, om maar niet te spreken over Lambert en Ad die slechts één punt achter lopen. Daardoor kan er in een week tijd veel veranderen. Antoine keek de boot af door niet te spelen. Jos won van Toon. Rob werd geholpen door Lous die een ruil dacht te maken maar een schijf achter kwam. Het eindspel werd door Rob vlekkeloos afgewerkt. Mari kon niet profiteren door zijn nederlaag tegen Peter. Die staat nog op geruime afstand omdat hij nog een aaantal partijen moet inhalen. Ook John gooide hoge ogen met zijn overwinning op Willem-Peter. In de onderste regionen streden Barend en Wim. De laatste verspeelde veel tijd en besloot tot een grote opruiming op het bord. Vermoedelijk was dat zijn redding. Barend kwam een tempo tekort om de partij te winnen. Saillant detail was dat Wim op datzelfde moment ook een dure dam had kunnen halen. Met zijn resterende tijd vermoedelijk een onmogelijke opgave. Wel zou de stand op het bord zeer bijzonder zijn geweest.


18 oktober 2018: Jos stijgt vier plaatsen!

Jos speelde zijn inhaalpartij tegen Cor. Die hield lang stand. Jos had een prachtige lokzet ingebouwd waarbij de doorbraak (en mogelijke remise) voor Cor lonkte. Maar Cor trapte er niet in. Later in de partij maakte Jos een missertje. Hij liet de envoudige overwinning lopen en ging voor de moeilijke variant. In het eindspel werd de remisevariant door Cor niet gezien. Eerlijk is eerlijk, die variant werd na een uitvoerige analyse gevonden en ook daarin bleek dat er nauwkeurig gespeeld moest worden om die remise veilig te stellen.


4 oktober 2018: Theo blijft presteren!

Theo speelde ongenaakbaar. Jos verslikte zich in de opening en kon niet anders dan een schijf offeren. Theo speelde het bekwaam uit en handhaaft de koppositie van het klassement. Lous trok aan het kortste eind in zijn partij tegen Peter. Hij haalde nog dam maar Peter bereikte een overmachtsituatie. Toon speelde tegen de heersende kampioen Rob. Hij hield het lang vol maar kon een nederlaag niet voorkomen. Willem-Peter verraste Gerard al in de opening met een combinatie. Gerard kwam twee schijven achter en moest later in de partij kapituleren. Wim was lang alert op de bekende zetjes van mari. In een onbewaakt moment kwam er toch een drie om drie waarna Wim noodgedwongen een schijf moest offeren. Doordat Mari het eindspel niet vlekkeloos speelde, kon Wim alsnog een benauwde remise bereiken. Ad stond in zijn partij tegen Cor ogenschijnlik veel beter. Toch kreeg hij dat niet omgezet naar een winnend eindspel. Weer eens blijkt dat van routinier Cor moeilijk valt te winnen.


13 september 2018: Theo slaat zijn slag!

Theo werd de grote overwinnaar van de avond. In een partij waarin Barend een iets te gewaagde aanval plaatste, begonnen de ogen van Theo te glunderen. Hij speelde de underdog maar verpletterde Barend met een winnende forcing. Het levert Theo de koppositie in het klassement op. Winst was er ook voor Mari die John het nakijken gaf. Lambert en Wim speelden een partij op het randje. Uiteindelijk bleek Wim teveel risico te hebben genomen. Hij moest berusten in een nadelige stand. Lambert won uiteindelijk door een twee om twee, maar ook zonder dat was er geen redding meer mogelijk. Toon en Antoine speelden een uitzonderlijke partij die vermoedelijk geen daglicht kan verdragen. Het leverde Toon zijn eerste punt op. Ga zo verder! Ook Gerard speelde voortreffelijk. Rob ging langs het randje van de afgrond maar kon op het juiste moment de remisevariant nog vinden. Voor Ad en Willem-Peter bleek een gelijkspel de uitkomst van een partij waarin beide spelers elkaar niets toegaven.


6 september 2018: De verliespunten lopen op!

We kennen twee koplopers die niet voor elkaar onder deden. Ad en Theo speelden een partij op het randje. Theo deed nog een schijnbeweging naar een zet die voor Ad combinatieve mogelijkheden op zou leveren. Toch was ook dat een farce. Uitvoering ervan zou precies remise lopen. Willem-Peter won van Toon. Lous was de meerdere tegen Gerard. Het leverde beiden ook een plaats in het topklassement op, waar nu deze vier personen met vier punten aan de leiding gaan. Rob kon zijn magistrale vorm van een week eerder niet handhaven. Hij verloor van Antoine, die met een combinatie zijn verlies van een week eerder weer recht trok. John won combinatief zijn partij en komt daarmee op drie punten. Lambert trok definitief tegen hem aan het kortste eind na in de beginfase van de partij al ontsnapt te zijn aan een schijf achterstand. Ook Mari herstelde zich van zijn nederlaag in de eerste ronde. Hij versloeg Cor in een enerverende partij. Jos speelde zijn eerste partij en gaf Wim geen schijn van kans. Al in de opening ontstond een hopeloze stand waarbij het tegenstribbelen van Wim alleen even uitstel voor de nederlaag opleverde. Met deze uitslagen zijn alleen Peter en Jos nog zonder verliespunten. Maar met de strijd die telkens geleverd wordt kan ook dat niet lang duren. Het beloofd een spannende competitie te worden!


30 augustus 2018: de eerste overwinningen zijn binnen!

Ad Rovers was de eerste speler die dit seizoen een overwinning boekte. Bijzonder was dat gerenommeerde tegenstander Antoine door een niet te moeilijke combinatie het onderspit delfde. Vervolgens kwamen er overwinningen van Lambert die combinatiespecialist Mari een koekje van eigen deeg gaf. Theo won daarna van Gerard, nadat hij al eerder een schijf voorkwam. Cor was de vierde op rij die zijn partij won. Toon was daarvan het slachtoffer. Regerend kampioen Rob sloot de rij met de vijfde overwinning. Hij riskeert daarmee zijn plaats in het landelijk team. Van de teamleider winnen kan niet ongestraft! Toen werd het tijd voor de echte strijders. Barend en Willem-Peter gaven elkaar niets toe en besloten tot een grootmeestersremise. Lous gaf Wim de sprankelende hoop op de overwining doordat hij de halve partij met een schijf achterstand speelde. Toch kreeg Wim het niet voor elkaar om de gewonnen stand om te zetten in een overwinning. Met deze miraculeuze ontsnapping stond Lous in het middelpunt van de belangstelling.