jan van de westelakentoernooi - sneldamcompetitie 2017-2018

Op donderdag 28 december 2017 is het Jan van de Westelaken sneldamtoernooi gespeeld in de vorm van het jaarlijkse Kerstdamtoernooi. Om onze vriendschappelijke banden met partners van de nationale competitie verder te verstevigen zijn ook de leden van DOG uit Uden en RDS uit Sint-Oedenrode uitgenodigd. Een aantal daarvan hebben gebruik gemaakt van deze uitnodiging zodat we met 26 dammers konden gaan strijden voor eer. Competitieleider Barend had alles goed voorbereid. Er zijn 14 ronden gespeeld volgens het Zwitsers systeem met de 2-punten telling. Voor de indeling van de eerste drie ronden werd de rating gehanteerd. Voor de ronden daarna werden de partijen samengesteld op basis van de weerstand.

Er is flink strijd geleverd. Zowel om de eerste plaats als voor de middenmoot waren er minieme onderlinge verschillen. De voortgang van de persoonlijke scores is onderaan weergegeven. Het Jan van de Westelakentoernooi is geëindigd zoals nooit tevoren. Fred, Jos en Antoine wisten 20 punten te behalen en bleven John en Willem-Peter, die de vierde plaats delen, slechts één punt voor. John behaalde een simpele doch verrassende winst op Jacques. Theo behaalde met 18 punten een zeer verdienstelijke zesde plaats op slechts 2 punten van de winnaars. Lang leek het erop dat Theo ogen zou gooien naar de titel. Hij versloeg gerenommeerde spelers. Telkens weer zei Theo dat hij geluk heeft gehad, maar de algemene mening was dat Theo het geluk zal hebben afgedwongen.

Opmerkelijk is ook dat er liefst zeven spelers met 15 punten eindigden. Een belasting voor het wedstrijdprogramma. Barend had dit vooraf uitgbreid getest en had er alle vertrouwen in. Maar een simulatie maken met 30% van de deelnemers op gelijke hoogte was iets waar zelfs Barend niet aan heeft gedacht. Toch werd zijn vertrouwen niet beschaamd.

Op basis van de weerstand heeft het gehanteerde programma Antoine als toernooiwinnaar bestempeld. Wat de uitslag precies betekent voor het intern sneldamkampioenschap van D'Amateurs is momenteel nog onduidelijk. Fred komt niet in aanmerking voor dit kampioenschap omdat hij geen lid is van D'Amateurs. Het bestuur zal met behulp van de reglementen binnenkort een besluit over de status van Antoine en Jos.