provinciale competitie persoonlijk sneldammen 2014-2015

Op 28 maart namen een aantal leden van D'Amateurs deel aan het sneldamkampioenschap van Noord-Brabant.

Er werd volgens het Zwitsers systeem gespeeld. Aan de hand van de rating werd bepaald wie in de poules A (rating hoger dan 1100), poule B (rating tussen 900 en 1100) en poule C(rating tot 900) zou uitkomen.

Door deze speelwijze is het mogelijk dat spelers een aantal partijen spelen tegen mensen die eigenlijk in een andere categorie behoren. Bij meerdaagse toernooien levert deze speelwijze het voordeel op dat de competitie beter beheersbaar is indien mensen een dag niet kunnen spelen. Bij het sneldammen waar alle partijen op dezelfde dag worden gespeeld is dat echter niet van toepassing. Onderaan deze webpagina wordt verduidelijkt dat er ongewenste neveneffecten kunnen spelen.

Hieronder staat eerst weergegeven welke plaats er zou zijn behaald indien alle spelers in dezelfde groep geplaatst zouden zijn.

Daaronder is voor onze spelers aangegeven welke plaats zijn binnen hun categorie hebben behaald.

Voor Antoine, Willem-Peter en Kees waren er de derde, vijfde en achtste plaats in poule B.

Theo en Cor legden beslag op de zevende en tiende plaats in poule C.

Zoals hierboven vermeld kunnen er ongewenste neveneffecten zijn. Willem/Peter speelde 9 partijen. Daarvan waren er 4 tegen spelers uit de categorie A en drie tegen spelers uit de categorie C.
Hij speelde slechts 2 partijen tegen concurrenten voor de titel in zijn poule!
Ook Antoine speelde slechts 2 partijen tegen spelers uit dezelfde categorie.

De uitslagen lijken voor Willem-Peter slechter dan ze lijken. Kijkende naar de partijen die hij speelde, blijkt dat hij maar liefst vier partijen speelde tegen spelers met een hogere rating dan 1250. Een verschil waar eigenlijk bij voorbaat vaststaat dat je aan een verloren partij begint. Toch slaagde Willem-Peter erin om in die vier partijen twee punten bij elkaar te sprokkelen door zijn partij tegen Fred Passchier te winnen. Doordat hij een punt morste tegen Martien Madou en verloor van de poulekampioen Tom Vissers eindigde hij in poule B met een score van 9 punten uit 9 partijen op een 5e plaats.