bekercompetitie 2018 - 2019


2 mei 2019: We hebben een nieuwe bekerkampioen!

Lous en Willem-Peter speelden een sterke partij die bijna vier uur duurde. Vooraf was bekend dat Lous aan remise voldoende had om het bekerkampioenschap op te eisen. Willem-Peter moest de partij winnen om het kampioenschap te behalen. Lange tijd ging het helemaal gelijk op. Met nauwkeurig spel van beide spelers kwam er een 7 om 7 op het bord. Vanaf dat moment werd het een strijd tussen twee routiniers. De spanning was te snijden. Willem-Peter zette een aanval in gang waarover niet iedereen het eens was. Een aantal dammers vonden dat juist Lous daardoor beter kwam te staan. Anderen wezen op de vernuftige speelwijze van Willem-Peter. Na bijna vier uur spelen sloeg de vermoeidheid toe. Lous speelde enkele zetten die niet slecht waren, maar er waren betere mogelijk. Willem-Peter kwam beter te staan in een vier om vier stand waaarin nog veel remisekansen zaten. Hij brak door naar dam. Lous offerde een schijf om ook dam te halen. Nu kwam het erop aan om nog één schijfje af te troggelen zodat er een remisestand werd bereikt. Jammer voor Lous ging hij te snel op slag staan. Willem offerde ook zijn dam en in een twee om twee was het precies op tempo uit. Had Lous eerst een schijf geofferd voordat hij op slag ging staan, dan hadden we nu een andere bekerkampioen gehad. Willem-Peter heeft vooral door zijn slim en nauwkeurig eindspel de druk steeds meer opgevoerd en zeer verdiend het bekerkampioenschap behaald. Gefeliciteerd! Voor een dergelijke magistrale partij zijn echter twee spelers nodig zodat ook Lous voor zijn spel veel lovende opmerkingen heeft ontvangen.


18 april 2019: De halve finale is beslist!

De beslissingspartij tussen Antoine en Willem-Peter was er een waarbij de risico's niet werden geschuwd. Antoine zette druk op de posities van Willem-Peter, maar die ruilde zich bekwaam naar een voordeelstand. Antoine kreeg eerst zelf een dam die door Willem-Peter werd gebruikt als basis voor een damcombinatie. Antoine moest die dam verplicht afnemen. De stand die overbleef leek zelfs nog gevaarlijk voor hem. Antoine slaagde er nog wel in om remise te forceren, maar met die uitslag gaat Willem-Peter naar de finale tegen Lous. Die finale staat gepland op 2 mei.


18 april 2019: De finale is nog niet bekend!

Antoine en Willem-Peter speelden hun bekerwedstrijd tegelijk met een partij voor de onderlinge competitie. Vooral in de bekerwedstrijd werd veel energie gestoken. Willem-Peter leek wat voordeel te krijgen, maar Antoine schoof beheerst naar remise. Een beslissingspartij met slechts 5 minuten en 5 seconden per zet zal de beslissing moeten brengen wie het in de finale tegen Lous mag gaan opnemen.


14 februari 2019: Barend ligt eruit!

Lous koos in het middenspel voor een riskante voorpost. Barend ging er op in en het leek dat hij makkelijker spel had. Maar hij kon zijn voordeel niet uitbuiten en de tempi vielen heel gelukkig de kant van Lous op. Barend moest een schijf achterstand accepteren en ten slotte capituleren. In de finalen speelt Lous tegen Antoine of Willem-Peter.


18 januari 2019: Lous is weer door!

Lous kreeg in zijn partij tegen Rob de kans om een drie om drie te nemen met voor Rob een gedongen twee om twee erachter aan. Maar die simpele remisevariant zag Lous niet zitten. Hij had vertrouwen in zijn stand en speelde op de winst. En dat lukte ook nog. Hij plaatste zich daardoor als laatste voor de halve finale. Eerder op de avond waren er al drie beslissingen gevallen. Willem-Peter overklaste Wim in de opening. Die kwam een schijf achter en had bovendien een zwakke korte vleugel. Wim probeerde in het eindspel de remise nog te forceren maar kwam bedrogen uit. Willem-Peter maakte het bekwaam uit. Vermoedelijk heeft er voor Wim toch meer in gezeten. Lambert leek weer hoge ogen te scoren in zijn partij tegen Barend. Maar de laatste had het precies uitgerekend. Barend offerde een schijf voor een doorbraak en kon voorkomen dat Lambert dam kon halen. In alle varianten was de stand voor Barend gewonnen. Cor kwam zwaar in de problemen in zijn partij tegen Antoine. Die behaalde een dam en zette voor Cor enkele vangstellingen klaar. Cor kon niets anders dan schijven offeren en belandde met zijn dam in een overmachtseindspel wat door Antoine snel werd beslist. In de halve finale speelt Barend tegen Lous en Antoine tegen Willem-Peter.


22 november 2018: De kwartfinale is bekend.

Barend en Ad speelden een beslissingspartij omdat de eerste partij in remise was. Ook deze partij, met per speler 5 minuten en 5 seconden per zet, eindigde in remise. Maar in de derde partij sloeg Barend toe. Hij kreeg steeds meer overwicht en won de partij. De partij tussen Peter en Lous kreeg extra glans door het offer van Peter, die notabene moest winnen om door te gaan. Peter berekende dat het toestaan van een hekstelling van Lous tot remise zou leiden en besloot tot deze noodgreep. De kracht uit de stelling van Lous was ermee verdwenen. Maar Peter kreeg in het centrum onvoldoende compensatie. Lous kreeg de kans om zijn schijf voorsprong terug te offeren en speelde zich bekwaam naar de remisestand. Hij plaatst zich daardoor voor de volgende ronde. Cor stond onder druk in zijn partij tegen Mari. Hij moest immers winnen om zich te plaatsen voor de kwartfinale. Op een gegeven moment gebruikte hij erg veel tijd. Dat was nuttig, want in het vervolg had Mari de keus tussen een schijf achterstand of het toelaten van een damcombinatie. Cor speelde het bekwaam uit en won de partij.


25 oktober 2018: De eerste partijen zijn gespeeld!

Rob werd al voor de wedstrijd verrast door zevenendertig remisevoorstellen van John. Hij maakte er zich niet druk om. Ook niet over de aankondiging dat de eerste zet een afruil zou worden. Het werd een echte dampartij waarbij beide spelers dam haalden. Maar de dam van Rob stond goed en die van John ging eraf. Rob plaatst zich daarmee voor de kwartfinale. Ook Antoine gaat door naar de tweede ronde. Hij versloeg zijn vader. Wim was de eerste ronde vrij. Hij mag in de kwartfinale tegen Willem-Peter spelen, die Theo, de huidige koploper van de onderlinge competitie, het nakijken gaf. Barend en Ad speelden een fraaie partij waarin Barend een damzet open zette. Ad nam deze niet maar kon niet voorkomen dat het alsnog remise werd. Beide spelers moeten in een sneldampartij gaan uitmaken wie er door mag naar de volgende ronde. Lous en Mari zijn geduchte dammers. Niet verwonderlijk dat hun tegenstanders het lieten afweten. Het zal niet baten. Op korte termijn worden deze partijen weer ingepland. Indien nodig vindt er een terugloting plaats om in de tweede ronde op 8 deelnemers uit te komen.De gehanteerde regeling om voordeel en nadeel te laten bepalen door de eerder tegen elkaar gespeelde partijen bevalt prima. Bij een gelijke stand zullen sneldampartijen gespeeld gaan worden totdat een speler is uitgeschakeld. De grenzen voor nadeel en voordeel zijn onderaan deze pagina aangegeven.