bekercompetitie 2022 - 2023We hebben een nieuwe bekerkampioen

Op 4 mei speelden Jos en Rob een mooie partij voor het bekerkampioenschap. Volgens Rob:"Ik heb hem peentjes laten zweten". Jos kwam een schijf achter, maar ging vol voor de remise om een sneldampartij af te kunnen dwingen. Dat laatste bleek niet nodig. Rob maakte een beslissende fout waardoor Jos zijn tweede kampioenschap van het seizoen binnenharkte. Ook in de onderlinge competitie lijkt Jos onbedreigd het kampioenschap binnnen te gaan halen. Zelfs de laddercompetitie wordt door Jos aangevoerd. Daar zijn nog wel een aantal kapers op de kust die Jos willen weerhouden om alle kampioenschappen te veroveren.

23 maart: de uitdager is bekend

Rob speelde tegen Peter en had het geluk dat die nog niet was bekomen van zijn nederlaag tegen Theo. Rob won de partij en gaat met Jos de strijd aan voor het bekerkampioenschap. Het belooft een spannende strijd te worden. Rob zette de titel al vier keer (1985 - 1991 - 1993 - 2001) op zijn naam. Jos slaagde hier nog maar twee keer (2014 en 2022) in. Zou Jos nu meer kans hebben omdat hij de kampioenschappen meer recent behaalde? Of Rob omdat hij meer routine heeft voor dit kampioenschap? In de peilingen heeft Jos licht voordeel. Maar is 56% voldoende? Jos heeft drie kansen voor de winst; de reguliere partij, een eventuele sneldampartij en een nog snellere variant. Slaagt hij er drie keer niet in om de partij te winnen, dan zal Rob voor de vijfde keer het bekerkampioenschap op zijn naam schrijven. Hij behoort dan tot de top drie die in de historie van D'Amateurs dit resultaat wisten te behalen. Als Jos wint voegt hij zich bij de zeven spelers die in het verleden 3 of meer keren dit kampioenschap behaalden. We gaan het zien!


12 januari: Jos speelt magistraal

Jos maakte duidelijk dat hij voor de titel gaat. Barend heeft het hem wel moeilijk gemaakt. Al in de reguliere partij gaf niemand meer een cent voor de stand van Barend. Maar door een onverwacht offer slaagde Barend erin om een stand op het bord te toveren waar Jos geen oplossing voor had. Wel voordeel voor Jos, maar de winst was niet mogelijk. Dus moest sneldammen de beslissing brengen. Weer was het Jos die het initiatief nam. Barend kreeg een lastige stand en maakte uiteindelijk een foutje. Jos sloeg meteen toe en combineerde naar een schijf winst. Het leverde hem de winst op en daarmee de eerste finaleplaats. De tweede finalist is alvast gewaarschuwd; Jos is uit op prolongatie van zijn titel.


5 januari: spektakel in de tweede ronde

De tweede ronde bracht veel spektakel. Barend won van Ad die een mooie stand had maar in een combinatie trapte. Peter wist bekwaam remise te spelen tegen Willem-Peter en behaalde daarmee de halve finale. John wilde teveel in zijn partij tegen Rob en verloor. Rob en Peter gaan de strijd aan voor de eerste finaleplaats. De laatste partij tuseen Antoine en Jos trok veel bekijks. Er werd op het scherp van de snede gestreden. Het leek remise te worden. Maar Jos dacht daar anders over. Hij dreigde met een overmachtseindspel. Antoine probeerde dat te voorkomen. Maar hij trapte uiteindelijk in lokkertje van Jos die een vangstelling had klaargezet. Jos mag het gaan opnemen tegen Barend met de tweede finaleplaats als inzet.


22 december 2022: de inhaalpartijen zijn gespeeld

Antoine speelde remise tegen Peter waardoor de laatste is geplaatst voor de tweede bekerronde. John nam veel risico's en speelde een bijzondere partij tegen Wim. Hij nam de overhand in de opening. Wim raakte het overzicht kwijt en maakte een fout. De schijf achterstand kwam niet meeer goed en er was geen enkele compensatie. Wim gaf de partij op waarmee ook John de tweede ronde had bereikt. De terugloting was eigenlijk geen loting. Antoine werd in de tweede ronde geplaatst omdat hij de enige speler was die via een remise niet direct de tweede ronde bereikte. Hij mag het gaan opnemen tegen Jos zodat ons een echte knaller staat te wachten.


De gehanteerde voordeelregeling

De gehanteerde regeling om voordeel en nadeel te laten bepalen door de eerder tegen elkaar gespeelde partijen bevalt prima. Bij een gelijke stand zullen sneldampartijen gespeeld gaan worden totdat een speler is uitgeschakeld. De grenzen voor nadeel en voordeel zijn onderaan deze pagina aangegeven.