onderlinge competitie 2019 - 2020
De koploper
seizoen 2019-2020


 10 oktober 2019: De koplopers dammen niet.

Antoine en Mari speelden beiden niet maar blijven toch de kop van het klassement bepalen. Ze werden geholpen door Barend die Jos met een combinatie aan zijn zegekar wist te binden. Barend komt hiermee op gelijke hoogte met Mari, maar heeft wel een wedstrijd meer gespeeld. Cor won verrsssend van regerend kampioen John die de hoge verwachtingen dit seizoen tot nu toe niet waarmaakt. Wim speelde met geluk remise. Peter profiteerde niet van zijn foutzet. Ook Rob kwam goed weg. Hij behaalde voordeel in zijn partij tegen Theo, maar wist de beste variant niet te vinden. Juist op het moment dat hij ging forceren had Theo de remise veilig kunnen stellen. Lambert won van Gerard en rukte op naar de vierde plaats in het klassement. Ad en Lous gingen beiden voor de winst maar wisten ook de bedreigingen van de tegenstander te pareren. De remise was een logisch gevolg.


3 oktober 2019: Antoine verstevigt zijn koppositie.

Antoine won van Toon en staat daarmee steviger op kop. Mari kon volgen en staat nu tweede op drie punten. Hij versloeg Wim op magistrale wijze. Eerst drong hij Wim een aanvallende scchijf op waarmee er vele combinatiemogelijkheden in het spel kwamen. Daarna viel hij de schijf aan. Wim moest kiezen tussen een schijf verlies of een vernietigende combinatie. Die schijf verlies kwam hij niet meer te boven. Lambert deed goede zaken door Lous te verslaan. Hij zette druk op de stelling en slagde deze keer in zijn opzet. Lous kwam positioneel verloeren te staan. Peter had het eenvoudig in zijn partij tegen Theo. Er kwam al snel een damcombinatie waarna de partij was afgelopen. John slaagde er weer niet in om een gewonnen stand in winst om te zetten. Analyse wijst uit dat Barend goed is weggekomen.


26 september 2019: Antoine weer op kop.

Het wordt eentonig. Jos speelde niet en is zijn voorsprong weer kwijt. Antoine won van Gerard en staat ruim aan kop. Lous rukt op door zijn winst op Theo die een onmogelijke combinatie in gang zette. Opvallend was de remise van Toon tegen Peter. De laatste dacht winst te pakken in het eindspel, maar Toon had het net iets beter bekeken. Remise was er ook voor een aantal andere partijen. Barend en Cor hielden elkaar in evenwicht. John haalde voordeel tegen Ad, maar wist dit niet in winst om te zetten. Lambert speelde de gehele partij wat gemakkelijker maar liep in een zetje waardoor zijn stand verloren was. Ook Wim had zijn kruit verschoten en kon de winnende variant niet vinden. De remise was een logisch vervolg. De analyse was wat tijdrovender dan de partij.


19 september 2019: Jos weer op kop.

Jos toonde zijn klasse. Ad stond positioneel slechter en trapte in een combinatie. Jos komt daardoor weer op kop. Theo dacht tegen Mari een simpele afruil te maken. Mari sloeg echter anders dan verwacht waardoor twee schijven van Theo op de tocht kwamen te staan. Theo gaf de partij op. Barend zette veel druk op de stand van Gerard. Die kwam daardoor een schijf achter en verloor daarna de partij. Een grootmeestersremise was er voor John en Antoine. John speelde buitengewoon en kreeg voordeel. Maar Antoine slaagde erin om het remisegaatje te vinden. Het bleef de enige remise op deze avond. Cor won van Toon. Wim kreeg Lous in een opsluiting. Het ging toch lang gelijk op. Maar uiteindelijk bleek er voor Lous een verloren stand op het bord te staan. Rob had het op de app al aangekondigd; hij kreeg een moeilijke tegenstander. Lambert speelde bekwaam en Rob verzuimde de remise af te dwingen. In het eindspel ontstond een finesse die beide spelers niet hadden gezien. Maar het maakte voor Rob niet uit. Lambert bracht het tot een overmachteindspel en Rob gaf op.


12 september 2019: Antoine op kop.

Cor deed het deze ronde maar liefst 37 seconden beter dan vorige week. Het leverde hem een punt op in zijn partij tegen Jos, die daardoor de koppositie verliest. Antoine is de nieuwe koploper. Tegenstander Lous zette een combinatie in gang maar bemerkte halverwege dat het niet opging. Verlies van de partij was niet meer te voorkomen. John speelde Gerard positioneel naar een nederlaag. Barend won van Lambert. Barend heeft een damcombinatie gemist. Ook had hij een schijf achter kunnen komen. Mari en Ad speelden remise. Remise was er ook voor Rob en Wim. Onze tweevoudig kampioen plaatste een aanval op de aanvallende schijf van Wim. Het begin was goed. Maar Rob liep achter de schijf en toen was het voordeel verdwenen. Hij zag het tijdens het afronden van zijn zet, maar dat was te laat. Analyse maakte duidelijk dat de stand winnend was. Wel moesten er nog tientallen zetten worden gedaan om een overmachteindspel winnend af te sluiten. Theo kwam goed weg in zijn partij tegen Toon. Hij verslikte zich al tijdens de opening. Zijn geluk was dat Toon te snel zette en de winnende damcombinatie niet uitvoerde. Later in de partij kwam Theo een schijf voor en bouwde dat uit naar drie schijven voorsprong. Toon dacht remise te kunnen halen met een dure damcombinatie maar kwam bedrogen uit. In alle varianten was de winst voor Theo. Toch had het ook voor Theo veel moeilijker kunnen verlopen.


5 september 2019: Jos op kop.

Jos won zijn partij tegen Toon en staat daarmee alleen op kop. Maar de concurrentie lonkt! Toon en Jos vonden na de partij nog tijd om een aantal mooie damfragmenten op het bord te plaatsen. Bij het oplossen ervan kregen ze ondersteuning van een aantal dammers. Winst was er ook voor Antoine, die daarmee op de maximale score staat. En zijn prooi was een grote. Niemand minder dan tweevoudig kampioen Rob Pijnenburg moest het onderspit delven. Winst was er ook voor Ad die Theo versloeg en voor Lous die een overmachteindspel tegen Gerard tot een goed einde bracht. Er was ook een echte verliezer. We kennen Cor als iemand die zijn tijd optimaal weet te gebruiken. Dit keer gebruikte Cor echter een seconde teveel. Met het klokken op zijn laatste zet viel de vlag en ging een remiseachtige stand verloren. Mari mocht de punten bijschrijven. Remise was er voor Lambert en John die beiden de geplaatste vallen van de tegenstander wisten te pareren.


29 augustus 2019: Het went snel

Na onze tweede clubavond zijn we al gewend aan ons nieuwe speellokaal. We hebben een mooie ruimte waar we kunnen genieten van ons damspel. En uiteraard van onze sociale contacten. Jos won als eerste zijn partij. Lang ging het gelijk op. Maar Gerard kwam een schijf achter en kon dat niet meer compenseren. Lambert kwam deze keer met de schrik vrij. Blijkbaar had Cor een gewonnen eindspel maar kwam niet verder dan remise. Remise was er ook voor Lous en Barend. Theo en Wim speelden wellicht hun historisch mooiste onderlinge partij. Beiden schuwden de risico's niet. Uiteindelijk was het Theo die een doorbraak forceerde. Maar hij haalde op het verkeerde veld dam en verloor mede daardoor de partij. In een vijftal diagrammen zijn zowel de gehele partij als enkele mooie momenten vastgelegd. Winst was er ook voor Antoine in zijn partij tegen Mari. In het eindspel kon Mari nog remise behalen. Maar hij speelde niet nauwkeurig genoeg.


22 augustus 2019: we zijn weer gestart

Het seizoen is weer afgetrapt. De eer voor de eerste overwinning was gegund aan Peter. Lambert zette een combinatie in gang en bemerkte pas dat die niet kon nadat hij een schijf had geofferd. De opmerkelijkste remise was die tussen Barend en Ad. De eerstgenoemde voerde een onreglementaire zet uit. Omdat hij de schijf had aangeraakt corrigeerde hij die niet. Tegenstander Ad vond het prima. Pas na afloop van de partij begonnen de spelers zich af te vragen hoe het reglementair afgehandeld moest worden. Omdat Barend zijn klok nog niet had ingedrukt was zijn zet nog niet afgerond. En een niet regelentaire zet mag je dan nog corrigeren. Ook is het toegestaan om te informeren naar de reglementen voordat een partij is afgelopen. De partij tussen Mari en Lous bracht zoals verwacht wel een beslissing. Beide spelers schuwen risico's niet en spelen voor wat het waard is. Deze keer trok Mari aan het langste eind. Wim dacht tegen Gerard overwicht te krijgen door druk te zetten op de magere lange lijn opstelling van Gerard. Die wist alle mogelijke combinaties en tactische zetten echter moeteloos te weerstaan. Beide spelers hebben peentjes gezweet. Uiteindelijk bleef er voor Wim geen andere mogelijkheid dan op slag te lopen en remise aan te bieden. Daarmee kwam hij nog goed weg. Na analyse bleek dat Gerard een gewonnen stand onvoldoende heeft benut. De partij tussen Rob en Jos was veruit de langste partij van de avond en trok veel bekijks. Uiteraard kwamen er na de partij veel verbetervoorstellen van de omstanders. Hierbij bleek dat de beide spelers de situatie goed hadden ingeschat en dat de remise een natuurlijk gevolg was van de ter discussie gestelde partijfragmenten. Onze kampioen John deed het nog even rustig aan. Om niet al meteen op kop te komen had hij zich afgemeld. Zou zijn tactiek weer zijn gebaseerd om op het eind van de competitie toe te slaan?

Nieuw is onze laddercompetitie. Alle gespeelde partijen uit het seizoen resulteren in een waardering waarbij een zwakkere speler tegen een sterke speler extra punten kan verdienen. Alle uitslagen tellen mee. Waaronder de oefenwedstrijd tussen Cor en Willem-Peter die voor Cor maar liefst 75 punten opleverde.