onderlinge competitie 2019 - 2020
De koploper
seizoen 2019-2020


 5 maart 2020:

Vanwege de bondswedstrijd zijn er slechts enkele partijen gespeeld. Barend heeft het goed voor elkaar. Hij motiveerde Theo al weken om extra zijn best te doen. En nu Theo tegen Barend speelde, is dat gelukt. Theo schoof de partij bekwaam naar remise. Barend blijft hierdoor steken op 24 punten en loopt het risico dat hij een podiumplaats kan vergeten. John en Antoine zijn beiden in vorm en kunnen Barend naar de vierde plaats verwijzen. Ad won van Gerard en staat nu op de vijfde plaats. Die plaats wordt nog bedreigd door Peter. Rob won van Mari en komt daarmee op een teleurstellende achtste plaats. Als Mari er tegen John in slaagt voor een verrassing te zorgen, kan Rob zelfs nog een plaats zakken.


27 februari 2020:

De eerste vertraging voor Jos is er al. In een mooie partij liet Jos de winst lopen. Hij maakte een ruil op het moment dat een tempozet vereist was voor de winst. Peter profiteerde en stelde de remise veilig. Antoine deed wat van hem werd verwacht. Hij won van Theo en blijft daarmee in de race voor het kampioenschap. Hij zal nog moeten winnen van Lambert en Wim waarbij Jos ook nog niet mag winnen van Theo. Maar de schijven zijn rond zodat er nog van alles mogelijk is. Mari kreeg een voordelige stand tegen Lambert. Die liet het niet op een overmachteindspel aankomen en forceerde een ruil waardoor Mari in remise moest berusten. Ad won van Toon. Rob sprokkelde met zijn winst op Lous weer de benodigde punten bij elkaar. Toch blijft hij vooralsnog steken op een teleurstellende negende plaats op de ranglijst. In een rechtstreeks duel met Mari kan hij nog proberen om de maximaal haalbare achtste plaats te veroveren.


13 februari 2020:

Jos deed goede zaken door zijn concurrent Antoine te verslaan. Barend en John blijven in de race doordat ook zij hun partijen wonnen. Toch lijkt het erop dat Antoine, Barend en John wel mogen strijden voor het erepodium, maar dat het kampioenschap voor hun onbereikbaar is geworden. Tenzij Peter en Theo voor verrassingen gaan zorgen in hun partijen tegen Jos. Lous speelde tegen John een goede partij, maar kon niet voorkomen dat hij in een overmachteindspel tenonder ging. Peter stond goed tegen Barend, maar maakte een foutzet waarvan Barend direct gebruik maakte. Rob moest het afleggen tegen routinier Ad. Lambert won van Toon.


23 januari 2020:

Jos won van Mari en neemt daarmee de koppositie over van Barend. Met evenveel verliespunten ligt Antoine op de loer. Ook Barend en John zijn nog niet uitgeschakeld, al hebben zij wel een partij meer gespeeld dan Jos en lopen zij twee punten achter. John kreeg onvoldoende vat in zijn partij tegen Peter die verdienstelijk remise speelde. Antoine speelde voor de laddercompetitie. Daardoor is de kans groot dat de partij tussen Antoine en Jos gaat bepalen wie er kampioen gaat worden. Ad kwam in zijn partij tegen Wim niet verder dan remise. Wim verslikte zich in het eindspel en kwam daatdoor in een overmachtsituatie terecht. Doordat Ad dit niet nauwkeurig genoeg afhandelde kon Wim nog ontsnappen aan een nederlaag. Lous won van Toon. Volgens zijn zeggen heeft hij daarmee geluk gehad. Een te snelle zet bracht Toon in verloren positie terwijl Lous dacht dat hij tot dat moment slechter stond.


9 januari 2020:

Mari tegen Barend was een strategische partij. Barend probeerde een partij op te zetten zonder veel slagcombinaties hetgeen lukte. Hij kwam positioneel beter te staan. Barend nam een combinatie maar offerde één steen teveel waardoor Mari er vakkundig een remise uitsleepte. In de tussenstand neemt Barend de koppositie over. Gerard tegen Theo. Tijdens de wedstrijd speelde Gerard een foutieve zet, zag dat en zette onmiddellijk terug. Tegen de regels natuurlijk. Maar goed, Theo was mild. De krachtverhoudingen waren goed verdeeld. Gerard kwam even een schijf voor maar die werd weer verloren en de partij remise. In de partij van Toon tegen Rob bleek Rob een maatje te groot. Toon deed zijn best maar moest aan het einde toch zijn meerdere in Rob erkennen.


19 december 2019: John schuift bij

John speelde een inhaalpartij tegen Toon. Die bleek een maatje te klein. Toon maakte te veel foutjes om het John echt lastig te maken. John voegt zich bij de drie koplopers met 19 punten. Peter volgt op twee punten, maar heeft nog wel een inhaalpartij tegoed.


12 december 2019: John haalt in

Doordat koploper Jos niet speelde en de beide andere concurrenten Antoine en Barend tegen elkaar remise speelden, rook John zijn kans. Al de eerste zet speelde hij tactisch zodanig dat hij tegenstander Wim stof tot nadenken gaf. Uiteindelijk bleek het een tempospelletje, waarbij John beter had opgelet tijdens de lessen van Wil. Wim ging kansloos ten onder en John liep twee punten in op Antoine en Barend. Mari won van Toon. Theo won van Lambert die zijn partij opgaf toen Theo een damcombinatie uitvoerde. Toch had Lambert beter even verder kunnen kijken! Er zat nog een addertje onder het gras die het verlies niet nodig maakte. Ad moest krabben voor zijn remise tegen Peter. Bij analyse bleek dat er voor Peter veel winstkansen waren. Gerard liet weer eens blijken dat hij een taaie tegenstander is. Rob kreeg wel gemakkelijker spel omdat Gerard het meest moeilijke einspel voor zichzelf had gekozen. Maar winst zat er voor Rob niet in.


5 december 2019: Lambert haalt uit!

Op deze Sinterklaasavond werden twee inhaalpartijen gespeeld. Lambert verrastte door koploper Jos te verslaan. Jos was positioneel goed bezig, maar zag een combinatie over het hoofd. Peter won van Gerard en verstevigde zijn koppositie in de laddercompetitie.


21 november 2019: Jos grijpt de kop.

Jos speelde een magistrale partij tegen John. Die werd verleidt tot een afruil waar Jos nog een verrassing achter had zitten. Jos won de partij en veroverde de koppositie van het tussenklassement. Zijn voorganger Barend had het al aangekondigd; ik moet tegen mijn angstgegner. En dat kwam weer uit. Barend speelde goed en kreeg een voordelige stand. Maar hij was te gretig en liep op meerslag. Rob combineerde met een verrassend plakkertje waarop Barend meteen moest opgeven. Wim won zijn partij tegen Toon. Antoine speelde tegen Peter en kreeg geen grip. Peter speelde goed en behaalde een verdiende remise. Het levert hem de koppositie in de laddercompetitie op.


14 november 2019: Barend is de nieuwe koploper.

Barend won van Toon en is daarmee de nieuwe koploper. Hij blijft Antoine één punt voor maar heeft wel een partij meer gespeeld. Antoine speelde remise tegen Ad in een partij waar beiden een doorbraak hadden. Ad stond iets beter maar onvoldoende voor winstkansen. Rob had het zwaar in zijn partij tegen John. Halverwege de partij wist hij met een grote afruil nog te ontkomen. Toch moest hij later het onderspit delven. Wim speelde voor zijn doen een magistrale opening in zijn partij tegen Jos. Er waren zelfs theoretische winstkansen toen Jos op de 26e zet niet de beste voortzetting koos. De doorbraak die daarvoor nodig was had Wim gezien, maar fout beoordeeld. Op de 40e zet speelde Wim te snel op een positionele aanval van Jos en zag een zetje over het hoofd. Hij kon meteen opgeven. Peter en Mari speelden remise.


7 november 2019: Toon en Gerard houden elkaar in evenwicht.

Toon speelde een inhaalpartij tegen Gerard. Beide spelers gaven elkaar niets toe zodat de remise een te verwachten uitslag werd.


31 oktober 2019: Partijen van Cor komen te vervallen.

Cor heeft zijn lidmaatschap van D'Amateurs opgezegd. De wedstrijdleider heeft besloten dat zijn gespeelde partijen komen te vervallen. Mede daardoor zit er veel verschil in het aantal gespeelde partijen. John won van Theo. Peter overklaste Rob, die een fraaie combinatie niet durfde te nemen. Mogelijk een juist besluit omdat dit nadeel op zou leveren. Maar wel met een kans op remise die nu niet werd behaald! Barend combineerde naar de winst tegen Wim. Jos won van Lous. Maar de grootste verrassing kwam van Gerard die tegen Mari een gewonnen eindspel op de juiste wijze afwikkelde.


10 oktober 2019: De koplopers dammen niet.

Antoine en Mari speelden beiden niet maar blijven toch de kop van het klassement bepalen. Ze werden geholpen door Barend die Jos met een combinatie aan zijn zegekar wist te binden. Barend komt hiermee op gelijke hoogte met Mari, maar heeft wel een wedstrijd meer gespeeld. Cor won verrsssend van regerend kampioen John die de hoge verwachtingen dit seizoen tot nu toe niet waarmaakt. Wim speelde met geluk remise. Peter profiteerde niet van zijn foutzet. Ook Rob kwam goed weg. Hij behaalde voordeel in zijn partij tegen Theo, maar wist de beste variant niet te vinden. Juist op het moment dat hij ging forceren had Theo de remise veilig kunnen stellen. Lambert won van Gerard en rukte op naar de vierde plaats in het klassement. Ad en Lous gingen beiden voor de winst maar wisten ook de bedreigingen van de tegenstander te pareren. De remise was een logisch gevolg.


3 oktober 2019: Antoine verstevigt zijn koppositie.

Antoine won van Toon en staat daarmee steviger op kop. Mari kon volgen en staat nu tweede op drie punten. Hij versloeg Wim op magistrale wijze. Eerst drong hij Wim een aanvallende scchijf op waarmee er vele combinatiemogelijkheden in het spel kwamen. Daarna viel hij de schijf aan. Wim moest kiezen tussen een schijf verlies of een vernietigende combinatie. Die schijf verlies kwam hij niet meer te boven. Lambert deed goede zaken door Lous te verslaan. Hij zette druk op de stelling en slagde deze keer in zijn opzet. Lous kwam positioneel verloeren te staan. Peter had het eenvoudig in zijn partij tegen Theo. Er kwam al snel een damcombinatie waarna de partij was afgelopen. John slaagde er weer niet in om een gewonnen stand in winst om te zetten. Analyse wijst uit dat Barend goed is weggekomen.


26 september 2019: Antoine weer op kop.

Het wordt eentonig. Jos speelde niet en is zijn voorsprong weer kwijt. Antoine won van Gerard en staat ruim aan kop. Lous rukt op door zijn winst op Theo die een onmogelijke combinatie in gang zette. Opvallend was de remise van Toon tegen Peter. De laatste dacht winst te pakken in het eindspel, maar Toon had het net iets beter bekeken. Remise was er ook voor een aantal andere partijen. Barend en Cor hielden elkaar in evenwicht. John haalde voordeel tegen Ad, maar wist dit niet in winst om te zetten. Lambert speelde de gehele partij wat gemakkelijker maar liep in een zetje waardoor zijn stand verloren was. Ook Wim had zijn kruit verschoten en kon de winnende variant niet vinden. De remise was een logisch vervolg. De analyse was wat tijdrovender dan de partij.


19 september 2019: Jos weer op kop.

Jos toonde zijn klasse. Ad stond positioneel slechter en trapte in een combinatie. Jos komt daardoor weer op kop. Theo dacht tegen Mari een simpele afruil te maken. Mari sloeg echter anders dan verwacht waardoor twee schijven van Theo op de tocht kwamen te staan. Theo gaf de partij op. Barend zette veel druk op de stand van Gerard. Die kwam daardoor een schijf achter en verloor daarna de partij. Een grootmeestersremise was er voor John en Antoine. John speelde buitengewoon en kreeg voordeel. Maar Antoine slaagde erin om het remisegaatje te vinden. Het bleef de enige remise op deze avond. Cor won van Toon. Wim kreeg Lous in een opsluiting. Het ging toch lang gelijk op. Maar uiteindelijk bleek er voor Lous een verloren stand op het bord te staan. Rob had het op de app al aangekondigd; hij kreeg een moeilijke tegenstander. Lambert speelde bekwaam en Rob verzuimde de remise af te dwingen. In het eindspel ontstond een finesse die beide spelers niet hadden gezien. Maar het maakte voor Rob niet uit. Lambert bracht het tot een overmachteindspel en Rob gaf op.


12 september 2019: Antoine op kop.

Cor deed het deze ronde maar liefst 37 seconden beter dan vorige week. Het leverde hem een punt op in zijn partij tegen Jos, die daardoor de koppositie verliest. Antoine is de nieuwe koploper. Tegenstander Lous zette een combinatie in gang maar bemerkte halverwege dat het niet opging. Verlies van de partij was niet meer te voorkomen. John speelde Gerard positioneel naar een nederlaag. Barend won van Lambert. Barend heeft een damcombinatie gemist. Ook had hij een schijf achter kunnen komen. Mari en Ad speelden remise. Remise was er ook voor Rob en Wim. Onze tweevoudig kampioen plaatste een aanval op de aanvallende schijf van Wim. Het begin was goed. Maar Rob liep achter de schijf en toen was het voordeel verdwenen. Hij zag het tijdens het afronden van zijn zet, maar dat was te laat. Analyse maakte duidelijk dat de stand winnend was. Wel moesten er nog tientallen zetten worden gedaan om een overmachteindspel winnend af te sluiten. Theo kwam goed weg in zijn partij tegen Toon. Hij verslikte zich al tijdens de opening. Zijn geluk was dat Toon te snel zette en de winnende damcombinatie niet uitvoerde. Later in de partij kwam Theo een schijf voor en bouwde dat uit naar drie schijven voorsprong. Toon dacht remise te kunnen halen met een dure damcombinatie maar kwam bedrogen uit. In alle varianten was de winst voor Theo. Toch had het ook voor Theo veel moeilijker kunnen verlopen.


5 september 2019: Jos op kop.

Jos won zijn partij tegen Toon en staat daarmee alleen op kop. Maar de concurrentie lonkt! Toon en Jos vonden na de partij nog tijd om een aantal mooie damfragmenten op het bord te plaatsen. Bij het oplossen ervan kregen ze ondersteuning van een aantal dammers. Winst was er ook voor Antoine, die daarmee op de maximale score staat. En zijn prooi was een grote. Niemand minder dan tweevoudig kampioen Rob Pijnenburg moest het onderspit delven. Winst was er ook voor Ad die Theo versloeg en voor Lous die een overmachteindspel tegen Gerard tot een goed einde bracht. Er was ook een echte verliezer. We kennen Cor als iemand die zijn tijd optimaal weet te gebruiken. Dit keer gebruikte Cor echter een seconde teveel. Met het klokken op zijn laatste zet viel de vlag en ging een remiseachtige stand verloren. Mari mocht de punten bijschrijven. Remise was er voor Lambert en John die beiden de geplaatste vallen van de tegenstander wisten te pareren.


29 augustus 2019: Het went snel

Na onze tweede clubavond zijn we al gewend aan ons nieuwe speellokaal. We hebben een mooie ruimte waar we kunnen genieten van ons damspel. En uiteraard van onze sociale contacten. Jos won als eerste zijn partij. Lang ging het gelijk op. Maar Gerard kwam een schijf achter en kon dat niet meer compenseren. Lambert kwam deze keer met de schrik vrij. Blijkbaar had Cor een gewonnen eindspel maar kwam niet verder dan remise. Remise was er ook voor Lous en Barend. Theo en Wim speelden wellicht hun historisch mooiste onderlinge partij. Beiden schuwden de risico's niet. Uiteindelijk was het Theo die een doorbraak forceerde. Maar hij haalde op het verkeerde veld dam en verloor mede daardoor de partij. In een vijftal diagrammen zijn zowel de gehele partij als enkele mooie momenten vastgelegd. Winst was er ook voor Antoine in zijn partij tegen Mari. In het eindspel kon Mari nog remise behalen. Maar hij speelde niet nauwkeurig genoeg.


22 augustus 2019: we zijn weer gestart

Het seizoen is weer afgetrapt. De eer voor de eerste overwinning was gegund aan Peter. Lambert zette een combinatie in gang en bemerkte pas dat die niet kon nadat hij een schijf had geofferd. De opmerkelijkste remise was die tussen Barend en Ad. De eerstgenoemde voerde een onreglementaire zet uit. Omdat hij de schijf had aangeraakt corrigeerde hij die niet. Tegenstander Ad vond het prima. Pas na afloop van de partij begonnen de spelers zich af te vragen hoe het reglementair afgehandeld moest worden. Omdat Barend zijn klok nog niet had ingedrukt was zijn zet nog niet afgerond. En een niet regelentaire zet mag je dan nog corrigeren. Ook is het toegestaan om te informeren naar de reglementen voordat een partij is afgelopen. De partij tussen Mari en Lous bracht zoals verwacht wel een beslissing. Beide spelers schuwen risico's niet en spelen voor wat het waard is. Deze keer trok Mari aan het langste eind. Wim dacht tegen Gerard overwicht te krijgen door druk te zetten op de magere lange lijn opstelling van Gerard. Die wist alle mogelijke combinaties en tactische zetten echter moeteloos te weerstaan. Beide spelers hebben peentjes gezweet. Uiteindelijk bleef er voor Wim geen andere mogelijkheid dan op slag te lopen en remise aan te bieden. Daarmee kwam hij nog goed weg. Na analyse bleek dat Gerard een gewonnen stand onvoldoende heeft benut. De partij tussen Rob en Jos was veruit de langste partij van de avond en trok veel bekijks. Uiteraard kwamen er na de partij veel verbetervoorstellen van de omstanders. Hierbij bleek dat de beide spelers de situatie goed hadden ingeschat en dat de remise een natuurlijk gevolg was van de ter discussie gestelde partijfragmenten. Onze kampioen John deed het nog even rustig aan. Om niet al meteen op kop te komen had hij zich afgemeld. Zou zijn tactiek weer zijn gebaseerd om op het eind van de competitie toe te slaan?

Nieuw is onze laddercompetitie. Alle gespeelde partijen uit het seizoen resulteren in een waardering waarbij een zwakkere speler tegen een sterke speler extra punten kan verdienen. Alle uitslagen tellen mee. Waaronder de oefenwedstrijd tussen Cor en Willem-Peter die voor Cor maar liefst 75 punten opleverde.