onderlinge competitie 2022 - 2023 

Lijstaanvoerder tussenstand
seizoen 2022-2023 


16 maart 2023: Theo verrast

Een gewaarschuwd man telt voor twee zou je denken. Toch werd Peter door Theo verrast. Hij kwam nog een schijf voor, maar verloor de partij. Theo heeft zijn dreigement van vorige week daarmee omgezet naar drie wedstrijdpunten. Een prestatie waarop niemand had gerekend. Ook Jos werd verrast. Lambert wist hem op remise te houden. Het heeft voorlopig nog weinig consequenties omdat concurrent Antoine tegen Rob ook niet verder kwam dan remise. Antoine kwam weer een schijf achter en wist toch nog compensatie te vinden. Willem-Peter speelde een ladderwedstrijd en kwam ook niet dichterbij. Zijn achterstand van vijf punten is nu vergelijkbaar omdat hij evenveel partijen heeft gespeeld dan Jos. Hij zal zelf moeten blijven winnen en is daarnaast afhankelijk van de clubgenoten die nog tegen Jos moeten spelen. Barend en John speelden remise. Met voor de koploper nog acht partijen te gaan is het Lambert dus gelukt om weer een beetje spanning terug te brengen in de competitie.


9 maart 2023: Jos blijft onbedreigd koploper

Jos speelde niet maar blijft de onbedreigde koploper. Concurrenten Antoine en Willem-Peter troffen elkaar en speelden een vlakke remise. Ad won van Wim en bezet daarmee nu de gedeelde derde plaats. Winst was er ook voor Lambert die een fout van Mari direct afstrafte. Theo liet Peter schrikken met zijn opmerking dat hij in tien zetten gewonnen stond. Achteraf viel het mee en wist Peter feilloos de remisevariant te vinden.


2 maart 2023: Jos loopt uit

Jos loopt verder uit. Zelf zette hij Wim flink onder druk en sloeg toe toen de laatste een beoordelingsfout maakte. Concurrent Antoine kwam tegen Peter niet verder dan remise. Remise was er ook voor Theo en Lambert. Theo kwam een schijf voor maar verzuimde om de winst naar zich toe te trekken. Willem-Peter deed dat wel in zijn partij tegen Mari. Alhoewel die eraan meewerkte door de remisevariant niet te benutten. Willem-Peter bezet nu de tweede plaats in het klassement. Hij heeft wel een partij meer gespeeld dan de concurrentie. Ad won van Barend. En dan het laatste duel. Het leek wel een (kick)boxwedstrijd. De laatdunkende oordelen gingen over en weer waarbij de interne appgroep het moest ontgelden. Uiteindelijk bleek John de beste troeven had. Hij versloeg Rob.


23 februari 2023: Jos houdt de koppositie

Ad bracht Antoine op de rand van de afgrond. De laatste kwam een schijf achter maar wist positioneel nog wat compensatie te vinden waardoor de partij in remise eindigde. De enige winstpartij van de competitie werd door Barend bewerkstelligd. Hij gaf Mari geen kans. Theo speelde knap remise tegen John. Wim was weer de meest gelukkige van de avond. Hij werd door Lambert weggespeeld en had na de opening een verloren stand op het bord. Lambert haalde er niet uit wat erin zat zodat Wim met een schijf achterstand nog remise kon afdwingen. Jos speelde niet maar behoudt de koppositie.


9 februari 2023: Lambert stunt

Lambert zorgde voor een verrassing. Hij versloeg medekoploper Antoine, die daardoor zakt naar de derde plaats. Jos won van Ad en staat nu alleen op kop. Willem-Peter versloeg Theo en rukt nu op naar de tweede plaats. Rob had vooraf de juiste snaar getroffen bij Barend. Hij was bang voor onvoldoende tegenstand maar is niets tekort gekomen. Barend liep 3 punten op hem in. John en Peter hielden elkaar in evenwicht en speelden remise.


2 februari 2023: Tweede gedeelte competitie is gestart

Ondanks een aantal afwezigen is het tweede gedeelte van de competitie gestart. Besloten is om dit seizoen een dubbele competitie te spelen.
De standenlijst is hierop aangepast.
De koplopers speelden beiden remise zodat de stand aan de top van de ranglijst niet wijzigt. Jos speelde tegen Willem-Peter en Antoine tegen Barend. Rob had het goed gezien dat hij een moeilijke partij tegemoet ging. Tegen Theo kwam hij niet verder dan remise. Winst was er wel voor Peter die Mari versloeg.


26 januari 2023: Jos komt gelijk

Jos heeft zijn inhaalpartij tegen Barend gewonnen. Hij passeert daarmee Antoine vanwege de SB-punten. Willem-Peter won van Toon en behoudt de derde plaats. Ad speelde remise tegen Peter en datzelfde deden Rob tegen John en Lambert tegen Mari. In de tussenstand wijzigt er daarom niet zoveel.


19 januari 2023: Antoine houdt de koppositie

Met zijn remise tegen Willem-Peter behoudt Antoine de koppositie. Naaste belager Jos speelde niet en heeft nog een inhaalpartij tegoed. Met de partijen Wim-Jos, Jos-Barend en Antoine-Peter voor de boeg is het nog volstrekt onzeker wie het het eerste gedeelte van het onderlinge kampioenschap als lijstaanvoerder gaat afsluiten. Barend won van Mari en John bezorgde Lambert een nederlaag. Beide spelers haken aan bij de subtop van het klassement.


12 januari 2023: Theo stijgt met stip

Op een avond die wij samen met de dartclub in één ruimte moesten doorbrengen was Theo degene die zich er niets van aantrok. Terwijl de dartpijlen vlak langs zijn oren suisde was het juist tegenstander Wim die een fout maakte. Wim dacht lang na over een gewaagde zet en besloot dat die niet kon. Daarna nam hij te weinig tijd voor een andere zet en Theo combineerde naar een schijf winst. Wim spartelde nog even tegen maar kon niet voorkomen dat Theo het netjes uitspeelde. Theo stijgt hiermee van de achtste naar de zesde plaats in het klassement. Winst was er ook voor Rob die een fout van Mari genadeloos afstrafte. En voor Antoine die Lambert overklaste. Antoine neemt hiermee de koppositie weer over van Jos.


22 december 2022: weer slechts één partij

Op deze avond werd er weer slechts één partij voor de onderlinge competitie gespeeld. Ad versloeg Lambert en bereikt daarmee de derde plaats in het klassement wat nog door Jos wordt aangevoerd. Wel met de opmerking dat Antoine een partij minder heeft gespeeld en de mogelijkheid heeft om boven Jos te komen.


1 december 2022: Jos houdt de koppositie

Jos kwam in zijn partij tegen Lambert niet verder dan remise. Antoine zag zijn kans en won van Rob. Hij heeft met een gespeelde partij minder en een achterstand van 1 punt zicht op de leiding in het klassement. Verrassend was dat de partij tussen Theo en Barend als eerste uit was. Barend maakte een fout en gaf de partij meteen op. Winst was er ook voor Ad. In zijn partij tegen Wim ging het lang gelijk op. Maar in het eindspel maakte Wim een fout die direct de beslissing bracht. Toon speelde remise tegen John.


8 december 2022: slechts één partij

Op deze avond werd er slechts één partij voor de onderlinge competitie gespeeld. Theo zorgde voor een sensatie door een magistrale dam te halen. Ad haalde ook dam, maar was genoodzaakt om de dam van Theo meteen af te nemen en dat kostte hem een viertal schijven achterstand. Er ontstond een eindspel waarbij Theo of op links of op rechts kon doorbreken en toen werd remise overeengekomen.


1 december 2022: Jos houdt de koppositie

Jos kwam in zijn partij tegen Lambert niet verder dan remise. Antoine zag zijn kans en won van Rob. Hij heeft met een gespeelde partij minder en een achterstand van 1 punt zicht op de leiding in het klassement. Verrassend was dat de partij tussen Theo en Barend als eerste uit was. Barend maakte een fout en gaf de partij meteen op. Winst was er ook voor Ad. In zijn partij tegen Wim ging het lang gelijk op. Maar in het eindspel maakte Wim een fout die direct de beslissing bracht. Toon speelde remise tegen John.


24 november 2022: Peter wil niet winnen

De partij tussen Peter en Wim ging gelijk op tot de 41e zet. Toen maakte Wim een beslissende fout. Peter haalde dam, maar vergat daarbij een extra schijf te ruilen, wat een eenvoudig eindspel op zou leveren. Tot overmaat van ramp speelde hij een fout offer, waardoor hij wel kon tussenlopen, maar Wim de kans kreeg om doorbraak te forceren. Nog niets aan de hand zou je zeggen omdat Peter nog steeds op overmacht kon spelen. Wim werd overmoedig en verkeek zich volledig op het spelen van schijf 45 die door Peter zonder moeite opgepeuzeld kon worden. Maar Peter liet dat na om sneller een tweede dam te halen. Ook in de slotfase van de partij lieten de engeltjes Wim niet in de steek. Hij speelde zijn dam naar veld 42 waarna Peter twee dammen kon offeren om de winst binnen te halen. Peter speelde echter 36-41 om snel een derde dam te halen. Wim kon achter die schijf lopen, maar dat zou direct uit zijn. Maar doordat de dam op 46 door de schijf werd geblokkeerd kon Wim wel 15-10 spelen. Hij werd door Peter gedwongen om op veld 5 zijn tweede dam te halen. Nog steeds stond Peter gewonnen maar hadden beide spelers dat niet gezien. Door 4-15 te spelen zou de partij uit zijn. Wim zou een dam moeten offeren om niet direct beide dammen te verspelen. En dan zou de overmacht een feit zijn. Peter speelde echter 41-47 en gaf Wim de kans om op de lange lijn dam om dam te ruilen. De overmacht van Peter was verdwenen en het werd remise. Vermoedelijk zal dit de meest merkwaardige partij uit het seizoen 2022-2023 zijn. Er waren op deze avond ook winstpartijen. Jos won van John en neemt daardoor alleen de koppositie over. Ad won van Rob en stijgt naar de vijfde plaats in de ranglijst. Theo won van Toon. Willem-Peter en Mari speelden remise. Antoine speelde alleen voor de laddercompetitie.


17 november 2022: Willem-Peter komt aan kop

In zijn partij tegen Wim voerde Willem-Peter de druk flink op. Wim dacht het op te lossen met een tijdelijk offer en kwam met de schrik vrij. Want ook Willem-Peter ontging het dat hij de schijf definitief kon veroveren. Daarna werd er nog scherp gespeeld, maar kon geen van beide spelers de winst vinden. Willem-Peter neemt met zijn remise de koppositie over van Antoine. Jos en Antoine hebben evenveel wedstrijdpunten en hebben beide nog een partij tegoed. John wist ook Theo aan zijn zegekar te binden. Toon kon zijn opwaartse trend niet volhouden. In Ad trof hij een te sterke tegenstander. Peter en Barend vochten voor de zege maar moesten genoegen nemen met een remise. Mari kon het niet bolwerken tegen Jos.


10 november 2022: Toon verslaat Wim

Toon boekte zijn eerstezege van de competitie. Hij versloeg Wim die in de opening een stand fout beoordeelde en een schijf achterkwam. Toon gaf Wim geen kansen meer op remise en boekte zijn eerste overwinning in de onderlinge competitie. Antoine deed het minder goed. Mogelijk was hij geïmponeerd door Jos die termen bezigde als 'Partie Bonnard' en 'fantasiestand' en tusentijds ook nog grabbelde in de doos met schijven. Feit is dat Jos het eindspel beter had bekeken en deze belangrijke winst op zijn concurrent voor de titel boekte. John boekte een mooie overwinning op Peter, die verstrikt raakte in een totale opsluiting. Even leek het erop dat Peter dit kon oplossen. Maar dat was schijn. Lambert hield het lang vol tegen Willem-Peter. Toen die via het zetje van Weiss een dam behaalde was de koek op bij Lambert. Hij miste de enige remisemogelijkheid en ging daarna kansloos tenonder. De vooraf meest besproken partij was die tussen Barend en Rob. De arrogantie droop ervan af. Aanvankelijk gaven de spelers elkaar niets toe en leek het 'een roemloze 0-0 uit de voetbalwereld' te worden. Barend werd wat toegeeflijker en gaf Rob twee schijven voorsprong. Maar net niet voldoende voor de winst. Rob stond positioneel onvoldoende om zijn vier schijven te kunnen prolongeren tot dam en daarmee een overmachtsituatie te bereiken. Alleen de pers hebben we gemist. Later bleek dat er voor Rob toch meer heeft in gezeten. Maar hij miste de winnende combinatie.


20 oktober 2022: Antoine blijft winnen

Antoine wist de koppositie te behouden door van Theo te winnen. Hij staat nu drie punten los. Rob blijft redelijk bij door in de quasi simultaan Peter te verslaan. Peter behaalde met zijn quasi simultaan toch nog vier punten. Hij won van Toon en speelde remise tegen Lambert. Willem-Peter kwam tegen John niet verder dan remise. Jos liep wat in met zijn winst tegen Ad, maar heeft ook nog een partij tegoed. Bij winst van die partij kan hij gelijk komen met Rob.


13 oktober 2022: Antoine blijft koploper

Rob trof in Theo een geduchte tegenstander. Het lijkt erop dat Theo naar een damclinic is geweest in plaats van naar een bruiloft. Feit is dat Rob de partij niet kon winnen en genoegen moest nemen met remise. Barend liep niet in op zijn concurrent. Hij verloor van Antoine. Willem-Peter won van Peter en passeert Rob in de tussenstand. Jos won van Toon. Mari behaalde een verdienstelijke remise tegen John.


29 september 2022: Antoine wordt koploper

Barend kreeg de kans om zijn rivaal Rob te passeren. In een gelijkwaardige partij kreeg hij in het eindspel meer overwicht. Wim dacht eenvoudig remise te maken en dat lukte ook. Maar ... als Barend het eindspel goed had afgewikkeld was het plan van Wim om te dreigen met herhaling van zetten niet opgegaan! Theo zorgde voor de verrassing van de avond. Hij combineerde en iedereen zat al te wachten op de vervolgcombinatie die Mari wel zou uitvoeren. Maar dat vervolg kwam niet en Theo ging met de volle buit huiswaarts. De volle buit was er ook voor Antoine die zijn vader versloeg. Hierdoor werd Antoine tevens de nieuwe lijstaanvoerder. Jos dacht Willem-Peter eenvoudig van het bord te spelen. Maar hij kwam bedrogen uit. Willem-Peter speelde bekwaam naar remise.


22 september 2022: Rob is weer koploper

Deze keer was het Mari die door een combinatie van zijn tegenstander om deoren werd geslagen. Antoine stond al een schijf voor en voerde de druk steeds meer op. Mari dacht een mooie zet te hebben, maar kwam bedrogen uit. Winst was er ook voor Rob die tegen Wim langzaam de overhand kreeg. Wim beoordeelde een mogelijke zet foutief en speelde daarom anders. Het kwam hem op een hopeloze stand te staan die zelfs met een tijdelijk offer niet was te handhaven. Voor Rob betekende dit het heroveren van de koppositie. Theo kon het niet bolwerken tegen Willem-Peter. John leek eevoudig van Ad te gaan winnen. Waar het fout ging is niet bekend, maar Ad sleepte nog remise uit de mindere stand. Remise was er ook voor Lambert die een degelijke partij speelde tegen Barend.


15 september 2022: Mari slaat toe

Mari leverde de grootste verrassing. Hij trok zich niets aan van de vorm waarin Ad verkeerd en verpletterde de stelling van Ad met zijn eigen specialiteit; een vernietigende combinatie. Het leverde Mari meteen de koppositie op. Een snelle winst was er voor Antoine. Tegenstander John zag een zetje over het hoofd. Ook Lambert kon het niet rukken. In een gewaagde stand kwam hij positioneel slechter te staan en verloor een schijf. Tegenstander Wim speelde het uit naar de winst. Rob haalde alles uit de kast om in de tussenstand zijn persoonlijke conurrent Barend voor te blijven. Hij slaagde erin om te winnen van Toon terwijl Barend alle zeilen moest bijzetten om niet van Willem-Peter te verliezen. De laatste probeerde een aantal listigheden, maar Barend zag ze allemaal. De remise was voor beide spelers dik verdiend. Verder was er winst voor Jos. Hij versloeg Theo die lang tegenstand bood.


8 september 2022: Een nieuwe koploper

Het was al opgevallen; Ad is in bloedvorm. En hij bracht het deze keer verder dan een remise tegen een goede dammer. Koploper Barend werd door Ad verslagen. Verrassend was dat hierdoor Peter, die zelf niet speelde, de koppositie overnam van Barend. Ook Theo deed het goed. Hij combineerde in zijn partij tegen Lambert naar een winnende stand. Dat de winstgang nog moeilijk was moest Theo ondervinden. Hij slaagde er niet in om die te vinden, maar behaalde wel een ruime remise. Remise was er ook voor Wim die het moeilijk had in zijn partij tegen Antoine. In het eindspel dreigde Antoine steeds meer overwicht te krijgen. Wim zat in tijdnood en vergat ook nog de klok in te drukken. Dankzij de sportieve opstelling van Antoine werd de klok geen extra probleem. En slaagde Wim erin om, zij het met wat moeite, de remise te bereiken. Toon kon het weer niet bolwerken. Deze keer trof hij in Mari een tegenstander die op dreef was. Mari kwam een schijf voor en werkte het nauwkeurig af. Jos en Rob hielden elkaar in evenwicht. Beide spelers hadden het grootste woord tijdens de analyse. Dat die niet nauwkeurig werd afgehandeld, leidde ertoe dat de partij werd opgevraagd. Op een later moment zal bekend worden of de remise terecht was.


1 september 2022: Verrassende wendingen.

De grootste verrassing was wellicht het verlies van Jos tegen Peter. Mogelijk zijn de ontwikkelingen op sportgebied Jos fataal geworden. Je kan nu eenmaal niet alle ontwikkelingen op de voet volgen en tegelijkertijd een goede partij neerzetten. Verrassend was het verlies van John tegen Barend. John stond oppermachtig, maar verslikte zich in de afwerking. Een ogenschijnlijk positionele winst werd volledig teniet gedaan door Barend die vooraf deze ontwikkeling had voorzien en er een zetje had ingebouwd. Feit is dat John er zich op verkeek en eigenlijk meteen verloren stond. Hij sputterde nog even tegen, maar Barend werkte het feilloos af. Wim deed niet voor John onder en trapte in zijn partij tegen Mari in een zetje. Ook hier was de gespeelde zet positioneel gezien erg sterk, maar tegelijkertijd verboden vanwege een combinatiemogelijkheid. Mari hoefde er niet lang over te denken en combineerde direct naar de winst. Winst was er ook voor Lambert die eerst een schijf en daarna de partij naar zich toetrok. Toon was hiertegen niet opgewassen. Ad bewees weer eens dat hij een geduchte tegenstander is. Ook Antoine kreeg het niet voor elkaar om een gewonnen stand op het bord te krijgen. Willem-Peter werd door Rob met zijn eigen wapen bestreden. Rob had maar liefst drie randschijven die onaantastbaar leken. Toch overspeelde hij zijn hand. Een specialist bestrijden met zijn eigen wapen is vragen om problemen. Uiteindelijk ging Willem-Peter alsnog met de winst lopen.


25 augustus 2022: Het seizoen 2022-2023 is gestart.

Onze voorzitter verwoorde het al; de onderlinge competities zullen niet meer hetzelfde zijn als wat we gewend waren. In het afgelopen seizoen verloren we in korte tijd twee leden en een trouwe supporter. Gerard Baltussen overleed na een kort ziekbed. Kort daarna overleed Ruud Houdijk plotseling. Lous werd ziek en is ook vrij snel overleden. In de week van de start van dit seizoen hebben een aantal leden hem de laatste eer bewezen. Dat alles hakt erin waardoor we de onderlinge vriendschappelijke band meer dan ooit nodig zullen hebben.


De eerste partijen voor het clubkampioenschap zijn weer gespeeld. Barend zette de eerste winstpartij op zijn naam. Hij won een schijf van Toon en maakte het vakkundig uit. Peter slaagde erin om Mari, de ladderkampioen van het vorig seizoen, te verslaan. In een vijf om vijf stand bleek Peter de beste opstelling te hebben. John maakte weer indruk door de zwakke opening van Wim uit te buiten. Aanvankelijk slaagde Wim erin om de stand gelijk te houden, maar hij kwam steeds benarder te staan. Ook een damdreiging van Wim wist John vakkundig te pareren. De damzet bleef mogelijk maar zou direct verlies opleveren. Uiteindelijk restte Wim niets anders dan te kapituleren. Rob won verrassend van Lambert. De omstanders geloofden hun ogen niet omdat Lambert ogenschijnlijk goed leek te staan. Analyse wees uit dat Rob alles goed had berekend. Veel varianten leidden tot verlies van Lambert. Rob is daardoor terecht de eerste koploper van het seizoen. De partij tussen Willem-Peter en Ad eindigde in remise. Geen van beide spelers slaagde erin om de ander te overtreffen.