onderlinge competitie 2021 - 2022
De koploper
seizoen 2021-2022


 19 mei 2022: John neemt de kop weer over

Barend speelde zijn inhaalpartij tegen John. Ze maakten er een mooie partij van met kansen aan weerszijden. Tijdens de analyse kwamen tientallen mogelijkheden aan bod. Maar in de partij zelf trok John aan het langste eind. Barend liep in een zetje en kon meteen opgeven. Antoine won zijn inhaalpartij tegen Theo en maakt nog een kleine kans op de titel. John moet dan punten verspelen en zelf moet hij van Jos winnen. Die zal zich niet gewonnen willen geven omdat hij zelf ook nog een kansje heeft. Het wordt een spannend slot van de competitie!


5 mei 2022: Een avond met twee gezichten

Het was geen gewone damavond. Deze week bereikte ons het nieuws dat Gerard Baltussen is overleden. We wisten dat hij de donderdag ervoor slecht nieuws had ontvangen. Maar dat het zo snel zou gaan had niemand voorzien. De naam van Gerard is op deze avond dikwijls genoemd. Wij missen hem nu al.
Jos en Theo speelden hun inhaalpartij voor de onderlinge competitie. Theo schuwde de strijd niet. Maar vermoedelijk heeft hij teveel risico genomen. Jos kwam een schijf voor en eiste de partij voor zich op. Hij gaat nu aan kop, maar concurrenten John en Antoine hebben nog een inhaalpartij tegoed. Het zou zomaar kunnen dat de laatste partij van de competitie, die tussen Antoine en Jos, uiteindelijk de beslissing over het kampioenschap gaat brengen. Met de mogelijkheid dat John aan het langste eind trekt. Een spannend slot van de competitie zoals we in jaren niet hebben beleefd.


28 april 2022: Weer drie partijen gespeeld

Erg spijtig was het nieuws dat Gerard weer moet afhaken. Er werden drie partijen gespeeld voor het kampioenschap. Peter en Theo haalden beiden dam en besloten tot remise omdat geen van beide spelers nog winstkansen zag. Bij Mari en Lous kwam het niet zover. Zij speelden een evenwichtige partij waarbij een doorbraak voor de een ook een doorbraak voor de ander zou betekenen. Zij besloten daarom ook tot remise. Wim was wellicht de dammer met het meeste geluk. In zijn prachtige partij tegen Rob zag hij een mogelijke damcombinatie obver het hoofd. Rob had erop gespeeld maar kwam tijdig tot de ontdekking dat hij geen goed tempo had. Dam nemen zou automatisch leiden tot het op slag blijven staan met een gunstige ontwikkeling voor Wim. Rob besloot tot een ruil die Wim wel had voorzien. In een spannend eindspel kon geen van beide spelers een overwicht krijgen. Ook hier werd tot remise besloten. Een eerste analyse gaf aan dat beide spelers meer varianten hadden bekeken dan de omstanders die nog winstkansen zagen.


21 april 2022: Gerard is er weer bij!

De grootste winst van de avond was ongetwijfeld het feit dat Gerard weer present was. Hij speelde tegen Lous en het gebrek aan routine kwam gelijk om de hoek kijken. Na een afruil ontstond een stand waar nog een staartje achteraan kwam. Met een twee om drie kwam Lous een schijf voor. Een beetje een verborgen zetje waar ook Lous naar eigen zeggen in had kunnen trappen. Het duurde tot ver in het eindspel voordat Lous zijn schijfwinst ook in partijwinst kon omzetten. Dat Jos onderuit ging in zijn partij tegen Peter was wellicht de grootse verrassing van de avond. Het is bekend dat Peter degelijk speelt en vermoedelijk heeft Jos teveel risico's genomen. Hoe dan ook, het kost hem kostbare punten in de strijd voor het podium. Willem-Peter kreeg onvoldoende vat op het spel van Rob. Hoewel beide spelers scherp speelden ontstond er geen stand waarin de tegenstander geen remisemogelijkheid meer had. Uiteindelijk werd het een doorbraak voor beiden waarbij ook van beide spelers schijven 'op de tocht' stonden. Met de remise zijn de kansen van Willem-Peter op een podiumplaats vrijwel verkeken. Routinier Mari slaagde erin om Theo op de knieën te krijgen. Hij steeg hierdoor vier plaatsen in het klassement. John blijft koploper.


14 april 2022: Peter maakt een inhaalslag!

Vermoedelijk heeft hij er lang over nagedacht. Hoe kan je bij D'Amateurs nog een nieuw record vestigen? En het antwoord was simpel; op één avond veel punten halen in de strijd voor het kampioenschap. Peter besloot om een simultaan aan te gaan tegen 7 tegenstanders tegelijk. Voor hem een peulenschil vanwege zijn talenten met sneldammen. Peter slaagde erin om slechts zijn partij tegen Barend te verliezen en van Ad, Lambert en Toon te winnen. Met de drie remises tegen Wim, Mari en Lous erbij een score van 12 wedstrijdpunten op één avond. Ongetwijfeld een nieuw record in de onderlinge competitie!
Ondertussen was er ook nog een strijd gaande voor de topposities van het klassement. De partij tussen Jos en Willem-Peter was een juweeltje. Jos dwong Willem-Peter om een opsluiting aan de lange vleugel van Jos te nemen waarbij Jos meer bewegingsvrijheid kreeg. Dat resulteerde uiteindelijk in een stand waarbij Jos een dubbele oppositie en een opsluiting van de schijven van Willem-Peter bewerkstelligde. Er restte Willem-Peter niets anders dan deze partij op te geven. Tijdens de eerste analyses bleek dat Jos ook nog een aantal finesses had gemist. Schijnbaar niet mogelijke zetten van Willem-Peter bleken uiteindelijk wel mogelijk. In een aantal gevallen zou de uitslag daardoor andersom kunnen uitvallen. Zoals eerder gesteld een juweeltje van een partij die zelfs na afloop nog veel belangstellenden trok. Voor Jos tevens een positief resultaat waarbij hij steeds meer druk plaatst op de koplopers van de competitie. Theo speelde een goede partij tegen Rob maar moest het in 'de tweede helft' afleggen tegen een goed in vorm zijnde tegenstander.


7 april 2022: weer drie partijen gespeeld

Willem-Peter ging de strijd aan met Theo. Hij won de partij en voegt zich weer bij de top van het klassement. Antoine liep schade op. Hij speelde remise tegen Peter en slaagde er niet in om de koppositie van John over te nemen. Ook ziet hij Willem-Peter dichterbij komen. Zowel Jos als Willem-Peter hebben nog inhaalpartijen tegoed en kunnen Antoine voorbij stevenen. Met nog slechts enkele ronden te spelen wordt het slotstuk van de competitie steeds spannender. Rob kwam tekort tegen routinier Ad. Daarmee zijn meteen zijn kansen op het podium nagenoeg verkeken.


31 maart 2022: Jos slaat zijn slag!

In een enerverende partij versloeg Jos koploper John. John blijft koploper maar heeft wel een partij meer gespeeld dan Antoine die twee punten achter hem staat. Jos is opgeklommen naar de derde plaats en heeft nog drie inhaalpartijen tegoed. Als hij die in winst weet om te zetten neemt hij de koppositie over. Met zijn winstpartij tegen John heeft hij ook zijn aantal SB-punten flink verhoogd. Het slot van de competitie kan daardoor nog erg spannend worden. Barend deed goede zaken door Antoine op remise te houden. Mari deed niet voor hem onder en beteugelde Willem-Peter. Lambert versloeg Toon.


24 maart 2022: We hebben een nieuwe koploper!

Tegelijkertijd met de bekercompetitie en enkele partijen voor de Laddercompetitie zijn er ook twee partijen gespeeld voor de Onderlinge competitie. Theo kwam beter uit de opening maar maakte een foutzet waardoor de punten naar Wim gingen. De partij tussen Willem-Peter en John leek gelijk op te gaan. Totdat John een drie om drie met doorbraak wist te forceren. Het was meteen uit. Met een partij meer heeft John nu de koppositie overgenomen van Antoine.


17 maart 2022:

Het was een magere clubavond. Meerdere leden waren geveld door corona en enkele hadden andere verplichtingen. Er werden twee partijen gespeeld voor het kampioenschap en een voor de laddercompetitie. Mari en Antoine hebben een oefenpartijtje gespeeld. In zijn partij tegen John zette Wim meerdere keren een damcombinatie open. Maar John was wijs genoeg om de eerste twee niet te nemen. Bij de derde mogelijkheid had Wim zich in het naspel verkeken. De combinatie leverde John drie punten op. Ook de partij tussen Lous en Lambert was een merkwaardige. Lous zag een mogelijk damcombinatie die door Lambert werd ontweken alhoewel hij deze niet had gezien. Deze fictieve damcombinatie was erg kostbaar, maar bleek bij analyse ook veel waarde te hebben. Er werd geen ontsnapping voor Lambert meer gevonden na het uitvoerenb ervan. In de partij voerde Lous op een later moment ook een damcombinatie op. Hij wist dat de dam er weer af zou gaan. Toch voerde hij op dat moment de slechts denkbare zetten uit. Eerst gaf hij onnodig een schijf en later ging hij op slag staan waardoor de dam veel te goedkoop van het bord verdween. Lous kwam een schijf achter maar kreeg nog een remisemogelijkheid. Lambert stond op slag en Lous hoefde maar te plakken om een drieslag naar dam te maken. Jammer genoeg had hij op dat moment meer aandacht voor de klok en zette veel te snel. Het leverde Lambert de winst op.


10 maart 2022:

Ad deed voor de onderlinge competitie de beste zaken. Hij won van Toon. Theo speelde een magistrale partij tegen Barend die het met moeite op remise wist te houden. Wim behaalde voordeel in zijn partij tegen Lous, maar gaf dat in het eindspel weer weg. Remise was een terechte uitslag. Antoine en John speelden voor de laddercompetitie. Maar de koppositie van Antoine kwam niet in gevaar. Willem-Peter en Jos genoten van 8 fraaie doelpunten en hebben het dammen deze week niet gemist.


24 februari 2022:

3 maart 2022:

Lambert won van Theo. De overige partijen tussen Jos en Mari, Barend en Rob en Ad tegen Lous liepen remise.


24 februari 2022:

Antoine houdt de koppositie. Hij won van zijn vader. Het was een avond van combinaties en overwegend korte partijen. De spelers moesten nog wennen aan een volledige spelavond zonder belemmeringen door corona. Lous trapte al snel in een openingszetje wat hem een schijf kostte. Hij hield het lang vol totdat hij in het eindspel op meerslag ging staan. Barend gaf een schijf meer dan verwacht en won daarmee de partij. Wim dacht onder de druk van Willem-Peter uit te komen, maar kwam van een koude kermis thuis. Het was meteen uit. Even daarna slaakte Jos een kreet omdat Rob een door hem verwachte zet speelde. Jos dacht niet meer na en antwoordde wat hij in gedachten had. Het leverde Rob een directe winst op. Routinier Mari trapte in een zetje in zijn partij tegen John. Ook hier was het direct uit. De langste partij van de avond werd gespeeld door Lambert en Gerard. Lambert stond Gerard eenmalig een correctie toe. Daarna speelde Gerard de sterren uit de hemel en behaalde een verdiende remise.


10 februari 2022:

Antoine blijft koploper. Hij won van Mari. Jos bleef in het spoor met zijn winst op Toon. Met drie partijen meer te gaan heeft hij een achterstand van 5 punten op Antoine. John bleef met zijn remise tegen Lambert steken op de tweede plaats, maar verliest wel twee kostbare punten. Ad speelde remise tegen Barend en Rob schuift met zijn winst op Lous door naar de zesde plaats van het tussenklassement.


3 februari 2022:

Ook de tweede clubavond na de lockdown speelden veel dammers nog niet op hun oude niveau. De partij tussen Barend en Mari bracht de enige remise van de avond. Maar beide spelers misten een winnende combinatiemogelijkheid. Combinaties waren er volop. Jos combineerde naar dam. Maar die werd gelijkwaardig door Lambert weer terzijde geschoven. Toch waren de punten uiteindelijk voor Jos. John combineerde naar een schijf winst en speelde zijn partij tegen Lous behendig naar de overwinning. Rob dacht een fraaie dam te behalen maar onderschatte zijn tegenstander. De combinatie kostte Rob twee schijven en de punten gingen naar Antoine. Ook in de partij tussen Theo en Ad gaf een combinatie de doorslag. Wim won met een combinatie van Toon maar had al eerder een andere combinatiemogelijkheid over het hoofd gezien.


11 november 2021:

Rob won van Toon en Antoine won van Lambert. Daarmee veroverde Antoine de koppositie. Het nieuws sloeg in als een bom. Nee, niet dat Antoine had gewonnen, maar dat er een lockdown zat aan te komen voor de avonduren. Weer moet D'Amateurs zijn clubavonden staken. Peter speelde remise tegen Willem-Peter. Mari en Wim speelden een fraaie partij waarvan de analyse geruime tijd zal vergen. Uiteindelijk werd het remise. Barend liep averij op in zijn partij tegen Jos en Gerard kon het niet bolwerken tegen John.


21 oktober 2021:

Barend won van Wim. In de opening maakte Barend een foutje, maar Wim profiteerde niet. Hij verloor zelfs een schijf en later de partij. Wie ook niet profiteerde was Lous. Theo combineerde in het eindspel naar een doorbraak waardoor zijn remisestand veranderde naar een verloren stand. Lous zag het niet waardoor het remise werd. Na afloop van de partij gaf Ad de winstvariant aan. Lambert behaalde een kansrijke stand tegen Rob maar wikkelde het niet sterk genoeg af. Gerard kon het lang bolwerken tegen Willem-Peter maar moest op het eind buigen voor de overmacht. Antoine won van Ad en John won van Toon.


30 september 2021:

Barend won van Lambert en Wim won van Gerard. Antoine gaf Lous het nakijken. Ad en Mari speelden gelijk. Rob won van Peter en Toon verraste Theo. John speelde remise in een vriendschappelijke partij tegen onze gast Jordy van de Lugt. Willem-Peter speelde niet maar behield de leidende positie.


23 september 2021:

Willem-Peter won van Barend en komt op kop. Toon speelde een sterke partij een speelde remise tegen Gerard. Antoine bleek behendiger in het moeilijke spel dan Wim. Theo kon het tegen John niet bolwerken. Mari en Lous hielden elkaar in evenwicht. Lambert won via een combinatie van Ad.


16 september 2021:

Toon had de pech dat Barend de hond uit de bench moest bevrijden. Al in de opening werd de partij beslist doordat Barend een fraaie combinatie uitvoerde. Theo was terug van vakantie. En dat heeft Gerard bemerkt. Die trapte in een zetje waarna Theo de partij professioneel naar de winst bracht. Mari stond een schijf voor tegen Lambert. In het eindspel werd het voor Lambert steeds moeilijker. Mari nam een damcombinatie waarna de stand Lambert niets anders restte dan de partij gewonnen te geven. Jos won al snel in de partij een schijf met de 'Van der Wielen combinatie' die hij in zijn gehele loopbaan nog nooit eerder had uitgevoerd. Lous hield nog lang vol maar moest uiteindelijk capituleren. John maakte het wel erg bont. Met een schijf achterstand speelde hij zijn befaamde kamikazezet. Met de opmerking dat hij niet zou opgeven indien Rob niet de goede zet zou spelen. Rob was duidelijk aangeslagen. Hij kon achter een niet te verdedigen schijf lopen, maar zag dat John daarna met een twee om twee mogelijk kon doorbreken. Rob besloot uiteindelijk om de schijf niet aan te vallen. Maar wat bleek? Na de twee om twee die John kon uitvoeren, zat er ook voor Rob nog een twee om twee in. De voorpost van John zou verdwijnen en met twee schijven voor lag de winst voor het oprapen. Nu werd tot remise besloten. Nu rest de vraag welke van beide spelers deze stand met wat uitleg gaat insturen om op te nemen in onze collectie bijzondere damfragmenten. Antoine en Willem-Peters speelden een vlakke partij. Omstanders viel het op dat Antoine daarbij een 'vijf op een rij stelling' op het bord toverde. Wim kwam niet goed uit de opening en trapte in een zetje. Ad speelde het rustig uit waardoor het de langste partij van de avond werd. Nadat de laatste remisepoging van Wim was afgeslagen gaf die de partij op.


9 september 2021:

Wim had een fraaie partij tegen Jos waarbij hij eens niet in de problemen kwam tijdens de opening. Maar de partij werd steeds moeilijker. Jos maakte enkele tactische ruilen waardoor de druk op de stand van Wim werd opgevoerd. Die maakte een positioneel foutje wat door Jos ten volste werd uitgebuit. Met een drie om drie ruil kreeg Jos een gewonnen stand op het bord. Gerard zette weer een grote prestatie neer. Hij wist Antoine op remise te houden. Remise was er ook voor Rob en Mari. Deze spelers verspeelden zoveel tijd dat ze bijna de partij moetsen afbreken omdat het clublokaal gesloten zou worden. In een stand met aan twee kanten doorbraakmogelijkheden werd tot remise besloten. Lous heeft zich hersteld. Hij won van Toon. Willem-Peter versloeg Lambert en gaat nu alleen aan kop.


2 september 2021:

Onze onderlinge competitie voor het clubkampioenschap is eindelijk weer gestart. De dammers zijn gevaccineerd en gingen vol goede moed starten aan een nieuw seizoen. Mari was de eerste dammer die een zege boekte. Hij versloeg Toon. Jos kwam een schijf voor tegen Ad, maar slaagde er niet in om de partij te winnen. Ad brak door en speelde behendig naar remise. Remise was er ook voor John en Antoine die een echte partij dammen op het bord kregen. Met allebei een dam werd het spel er niet eenvoudiger op. Maar beide spelers maakten geen fouten. Lous leek voor een verrassing te gaan zorgen. Hij kwam een schijf voor tegen Willem-Peter. Toch was de uitslag weer meer volgens verwachting. Willem-Peter dwong Lous naar moeilijk spel en die maakte een foutje. Het kostte hem de partij. Ook Lambert kreeg minder dan hij verdiende. In een mooie partij zette Wim veel druk op de stand van Lambert. Wat beide spelers niet hadden gezien was dat Lambert een schijf kon offeren en daarna kon achterlopen. Waarbij Wim de keuze had tussen schijven verlies of een doorloop toe te staan. Lambert maakte een ruil die hem uiteindelijk de nek kostte. Barend ondervond veel tegenstand van Gerard. Door een fraai eindspel trok Barend de winst naar zich toe.