onderlinge competitie 2016 - 2017Stand

Willem-Peter Berkelmans
Clubkampioen 2016-2017Gespeelde partijen8 juni 2017:

Er zijn nog enkele inhaalpartijen gespeeld voor de onderlinge competitie. Ze waren niet van belang voor de einduitslag, maar voor de statistieken mogen ze niet ontbreken. John won zijn partij tegen Theo, die daarmee voor het eerst onderaan de ranglijst eindigt. Mogelijk past dit binnen de tactiek van Theo om komend seizoen weer meer kans te hebben op het bekerkampioenschap. De tegenstanders zijn alvast gewaarschuwd. Theo zal er alles aan doen om komend seizoen minimaal in de middenmoot te eindigen! Mari speelde gelijk tegen Barend. Daarmee bleef hij Lous en Lambert nipt voor in de eindklassering. Barend speelde tegelijkertijd tegen John. Met zijn winst bereikte hij alsnog de derde plaats in het eindklassement. Jos en Antoine zagen geen kans om hun partij te spelen. Maar ook een te verwachten remise zou voor de eindstand geen gevolgen hebben.


11 mei 2017:

Er werden slechts enkele partijen voor de onderlinge competitie gespeeld. Maar daar was wel een belangrijke bij! Willem-Peter veroverde het clubkampioenschap door zijn partij tegen Cor te winnen. Het kostte hem veel moeite en Cor hield het lang vol. Ook de klok speelde een belangrijke rol. Vooral omdat Cor teveel tijd gebruikte voor logische of gedwongen zetten kwam zijn resterende tijd verschillende keren onder de minuut. En tegen een tegenstander zoals Willem-Peter is dat dodelijk. Dat ervoer Cor ook. Het verschil tussen de positionele zetten 18-22 en 18-23 betekende het verschil tussen remise en verlies. Cor koos de verkeerde zet.
Ad won van Rob en bezit voorlopig de vierde plaats waarvoor al enkele kapers op de kust liggen. Peter kon het niet bolwerken tegen Jos, die nog uitzicht heeft op de tweede plaats. Dan moet hij wel de laatsste wedstrijd winnen van Antoine die momenteel die tweede plaats nog bezet houdt. Een grootmeestersremise zal beiden niet helpen om in de top drie te blijven. Met nog twee wedstrijden te gaan heeft Barend ook nog uitzicht op een podiumplaats.


13 april 2017:

Tijdens de laatste proviniciale wedstrijden zijn er ook twee inhaalpartijen gespeeld. Antoine won eenvoudig van Wim. Hij zette steeds meer druk. Wim maakte een foutzet en gaf op. Antoine blijft hierdoor op papier nog in de race voor het kampioenschap, maar is wel afhankelijk van een flinke misstap van Willem-Peter. Daarbij komt dat Antoine moet winnen van Jos die met zijn winst tegen Rob is opgerukt naar de vierde plaats. Willem-Peter heeft voldoende aan twee punten in twee partijen om zeker te zijn van het kampioenschap.


6 april 2017:

Peter won fraai van Lambert. De slagzet zelf was verrassend, maar niet al te moeilijk. Het beoordelen van de overblijvende stand kostte de meeste inspanning. Peter had die goed berekend. Cor leek zijn partij eenvoudig te winnen, maar had niet op de veerkracht van gerard gerekend. Die speelde nauwkeurig naar remise.


30 maart 2017:

Peter won van Theo. Lambert kwam tegen Gerard niet verder dan remise. Ook Mari en Lous hielden elkaar in evenwicht. In de langste partij van de avond konden beide spelers geen winnende variant vinden.


9 maart 2017:

Jos schakelde zichzelf uit als kanshebber voor de titel. Hij dacht in zijn partij tegen John een combinatie te zien, maar kwam er halverwege achter dat het niet opging. Antoine blijft wel aanhaken, al is zijn kans erg klein. Hij won van Peter en staat 5 punten achter op Willem-Peter die een wedstrijd meer heeft gespeeld. Ook Barend is definitief afgehaakt. Hij ging tot het uiterste, maar tegenstander Ad deed niet voor hem onder. Deze langste partij van de avond eindigde in remise. Winst was er voor Toon in zijn partij tegen Gerard. Hij kwam een schijf voor en lied de buit niet meer glippen. Ook Cor speelde een magistrale partij. Lous kwam een schijf achter en dacht nog remise te forceren. Maar het was precies uit.


23 februari 2017:

Willem-Peter komt weer een stap dichter bij de titel. Hij versloeg Wim, al ging dat niet zo simpel als hij had verwacht. Dat kwam mede doordat Willem-Peter in het middenspel verzuimde een schijf winst te nemen. Wim maakte in het eindspel een cruciale fout die door Willem-Peter goed werd uitgebuit. Hij gaf Wim geen kans meer en dwong een overmachtseindspel af. Binnenkort hierover meer in onze pagina met damfragmenten. Over de partij tussen Rob en Barend hoeft eigenlijk niets meer te worden geschreven. De media hebben er bol van gestaan. Gelukkig voor Rob won zijn kluppie op de zondag na deze partij, zodat het weekend nog draaglijk eindigde.


16 februari 2017:

Willem-Peter speelde weer grandioos. Hij versloeg Mari en verstevigde zijn koppositie. Met nog drie wedstrijden te gaan heeft hij vijf punten voorsprong op Antoine. Zijn andere concurrenten Jos, Barend en Ad speelden allemaal remise. Daarbij komt dat die concurrenten elkaar nog treffen en het programma voor Willem-Peter eenvoudiger lijkt. In het slechtste geval moet Willem-Peter nog zes punten halen om het kampioenschap binnen te slepen. Maar het zou zomaar kunnen dat achteraf gezien drie punten al voldoende zouden zijn. Bij de bookmakers valt niet veel meer te verdienen. Lous speelde bekwaam remise tegen Ad. Wat bij John de vraag opriep welke boeken Lous aan het bestuderen was. Zelf won John van Cor, maar meer dan de subtop is dit seizoen voor hem niet weggelegd. Theo besloot pas na 20 zetten besloot om er echt voor te gaan zitten. Mogelijk dat Rob daardoor de kans kreeg om hem te verslaan. Gerard maakte een foutje tegen Wim en verloor er de partij door. Peter won van Toon. Jos en Barend hielden elkaar in evenwicht en verloren daardoor eigenlijk allebei.


9 februari 2017:

Een rumoerige avond, door het spelen in de foyer met daarnaast een training voor een carnavalsavond, de discussies van pauzerende mensen aan de bar en luidruchtige keukenapparatuur. Geen omgeving waarbij de dammers konden presteren op de top van hun kunnen. Mogelijk dat er daardoor andere uitslagen vielen dan verwacht. Naast de halve finale voor de beker eindigden zowel de partijen tussen Barend en Lous en die tussen Peter en Ad in remise. Mari won zijn partij tegen Gerard. Wim kon Toon na een foutzet in het eindspel een nederlaag toebrengen. Het geluk was daarbij aan zijn zijde. Toon trapte niet in enkele lokzetjes die Wim had neergezet. Voor Wim betekende dat een positioneel moeilijke stand. Zelfs heeft Toon een schijf winst kunnen forceren. Maar dat bleef Wim bespaart.


2 februari 2017:

Een avond met relatief veel remises. Mari was de enigste die zijn partij tot winst kon brengen. Dat wil niet zeggen dat de overige drie partijen van de onderlinge competitie saai waren! Ad en Lambert maakten het elkaar erg moeilijk. Er werd tijdelijk een schijf gewonnen die terug gegeven moest worden. Rob wees Wim op een afruil die niet gemogen zou hebben. Achteraf bleek dat dit toch kon. Ook had Rob voor Wim een damcombinatie opengezet, die Wim doorzag en niet uitvoerde. Beide spelers belandden in tijdnood en konden niet alles meer doorrekenen. Het leverde Rob licht voordeel op. Toen Wim een schijf offerde om een doorbraak te forceren was de remisestand bereikt. Cor maakte het nog veel spannender en tekende voor de meest benauwde remise van het seizoen. Hij liet toe dat Peter een hekstelling op het bord plaatste. Uiteindelijk moest hij een schijf offeren om hieruit te ontsnappen. Peter werkte het niet goed af. Cor was niet te zuinig met zijn schijven en forceerde een doorbraak naar dam. Peter kon niet al zijn schijven verdedigen waardoor er geen overmachteindspel voor hem op het bord kwam.


26 januari 2017:

Willem-Peter slaat zijn slag met de winst op Jos. Het werd een boeiende partij waarin Jos het beste spel had totdat hij de foutzet maakte. Cruciaal was de combinatie die Willem-Peter op het bord toverde op het moment dat hij nog slechts 33 seconden bedenktijd had! Wel is het nog steeds de vraag of die combinatie winnend was of dat er nog een ontsnappingsmogelijkheid voor Jos heeft ingezeten. Met zijn winst staat Willem-Peter nu ogenschijnlijk onbedreigd aan de kop van het klassement. Daarbij is hij geholpen door Antoine, die een zwakkere stelling tot winst bracht in zijn partij tegen Barend. Lous verraste door de partij tegen John te winnen. Peter en Wim speelden een gelijkwaardige partij die remise liep.


12 januari 2017:

Met een goed doordachte combinatie speelde Willem-Peter zich naar de koppositie van het klassement. Lous had zich verkeken op de te behalen dam die door Willem-Peter meteen in de garage werd gestald. De combinaties waren ook Theo niet goed gezind. Daardoor haakt Antoine weer aan bij de subtop van het klassement.


5 januari 2017:

Er werden enkele knallende partijen gespeeld. Jos kwam er als overwinnaar uit. Hij veroverde de koppositie op Barend vanwege zijn overwinning op Lambert. Concurrent Antoine kwam tegen Cor niet verder dan remise. John verloor van Willem-Peter die daarmee de tweede plaats in het klassement inneemt. Barend speelde zijn halve finale wedstrijd in de Brabantse bekercompetitie. Hij heeft nog een partij tegoed en is nog volop in de race om het kampioenschap. Ad won van Gerard en rukte op naar de vierde plaats.


22 december 2016:

Barend won zijn laatste partij in 2016 voor de onderlinge competitie van Gerard. Het leverde hem de koppositie van het klassement op. Maar Jos en Willem-Peter liggen op de loer! Ad verloor twee punten in zijn partij tegen Wim. Daarmee kwam hij nog goed weg. Na een enorme ruil bood Ad niet het sterkste tegenspel en kwam een schijf achter. Positioneel compenseerde hij dat nog enigszins. Wim werd er zodanig door van zijn stuk gebracht dat hij de winnende voortzetting niet kon vinden. Het leverde fraaie damfragmenten op. Peter is aan een opmars begonnen. Hij heeft nog enkele partijen tegoed en gaf Mari geen kans op enig resultaat. Antoine en John deden elkaar geen pijn en speelden remise.


15 december 2016:

Vanwege de provinciale competitie werden er slechts enkele wedstrijden gespeeld. Ad won van Toon. Gerard kon het niet bolwerken tegen Peter. Willem-Peter en Antoine gingen de strijd aan voor de koppositie van het klassement. Beiden kwamen niet verder dan remise. Ook Barend lukte het niet om te winnen. Cor maakte het zichzelf erg moeilijk, maar sleepte er toch remise uit. Lachende derde werd Jos. Die behaalde in zijn partij tegen Lous een dam. Lous vertrok geen spier en nam de dam weer af waarna een gelijkwaardige stand op het bord stond. Jos speelde het vervolg beter, schreef de partij op zijn naam en staat nu fier bovenaan in het klassement.


8 december 2016:

Weer gebeurden er een aantal opmerkelijke dingen. Zoals Toon die een combinatie niet wou nemen. Theo was daarmee wel tevreden en bood graag remise aan. Ook Wim keek verbaasd op toen John, in een straal gewonnen stand, de enigste remisevariant koos. Rob en Willem-Peter besloten tot remise na een partij die zeer scherp werd gespeeld maar geen winstkansen meer bevattte. Beiden delen de koppositie Winst was er wel voor Antoine. Mari kreeg door een onnauwkeurig zetje van Antoine één kans voor een remisevariant, maar speelde die niet. Een tweede kans kwam er niet. Cor won van Lambert. Jos won van Gerard en klimt daarmee naar de derde plaats in het klassement.


1 december 2016:

De meest bijzondere partij was die tussen Mari en Jos. De laatste had goede ervaringen met Mari. In september 2014 maakte Jos een foutje wat niet werd afgestraft. Maar deze keer pakte Mari het anders aan. Hij combineerde naar de winst. Winst was er ook voor Rob, die naast zijn partij tegen Gerard ook nog de tijd vond om de combinatie van Mari wereldkundig te maken. Rob lijkt zich in die top geworsteld te hebben. Toch zijn de papieren van Barend beter. Die heeft met zijn winst op Toon nog een achterstand op Rob met de SB-punten maar heeft ook nog drie partijen om zijn puntentotaal te verbeteren. John won zijn partij tegen Peter en lijkt op weg om zich weer bij de top in het klassement te voegen. Winst was er ook voor Cor. Vorige week speelde hij nog remise tegen Theo in de strijd voor de extra competitie. Nu lijkt erop dat Cor de betere damboeken in huis heeft. Zou hij alle vrije tijd aan de voorbereiding van deze partij hebben besteed? Lous en Lambert speelden weer eens remise tegen elkaar.


24 november 2016:

Ad speelde zijn inhaalpartij tegen Antoine. De laatste vergalloppeerde zich en kreeg geen herkansing. Ad combineerde en eiste de winst voor zich op. Rob zag kansen tegen John omdat die de week ervoor had verloren. Maar John dacht daar anders over. Deze keer was het Rob die het loodje legde.


17 november 2016:

Greet van de Westelaken verblijdde de damclub met een aantal damboeken van Jan. Theo werd hierdoor gemotiveerd en verklaarde zich weer meer op dammen te gaan toeleggen. Zijn tegenstanders zijn gewaarschuwd. De eerste boeken heeft Theo al mee. In zijn partij tegen Lambert mocht het nog niet baten. Een foutje van Theo werd door Lambert combinatief afgestrafd. Jos won zijn partij tegen Toon zonder dat er een dam op het bord kwam. Dammen waren er wel in de partij tussen John en Ad. John liet een combinatie toe en forceerde zelf een doorbraak. Maar hij kwam van een koude kermis thuis toen Ad hem meteen dam gaf en die weer afnam. Het leverde John een schijf verlies op. Er ontstond een eindspel met voor beide spelers een dam. Daarbij trok Ad aan het langste eind. Wim kreeg het voor elkaar dat Barend een remiseaanbod deed. In een redelijk vlakke stand had Wim toch het gevoel dat hij iets beter stond en accepteerde dat aanbod niet. Verderop in de partij maakte Wim een verkeerde ruil omdat hij zich een tempo vertelde. Barend profiteerde volop en dreigde een schijf te winnen. Met veel kunst en vliegwerk wist Wim het aantal schijven nog gelijk te houden. Maar Barend buitte de positionele stand goed uit waardoor hij met de punten naar huis ging. De volle buit was er ook voor Rob. In een fraaie partij ging het lang gelijk op. Tegenstander Lous kwam zelfs een schijf voor, maar gaf die later in de partij weer terug. Lous kwam positioneel slechter te staan en moest een schijf offeren. Rob maakte het fraai uit. Lang werd nog geanalyseerd over een damcombinatie. Die leek goed voor Rob, maar zelfs grootmeester Wilem-Peter kwam daarbij een tempo tekort om de winst te behalen. Al met al was het een avond met veel fraaie damfragmenten. Nu nog afwachten hoeveel inzendingen die gaan opleveren voor de website!


10 november 2016:

De avond stond geheel in het teken van de komende verjaardag van Cor. Hij kreeg veel felicitaties. Wim deed dat wel erg voorzichtig, maar gaf later toch een schijf cadeau. Cor op zijn beurt was zo sportief om de partij toch remise te laten lopen. Wel vielen er beslissingen bij andere partijen. Willem-Peter verstevigde zijn koppositie met een winstpartij tegen Lambert, die een te dure doorbraak forceerde. Lous verhinderde dat Toon zijn eerste punt pakte. Dat eerste punt kwam er wel voor Theo. In een goed berekende partij bood hij Mari geen kans voor de winst. Ook Rob zag zijn aanvalsplan in duigen vallen. Peter voorzag dat er bij een mogelijke schijf winst wel een addertje onder het gras zou liggen. We wachten nog steeds op de inzending van dat damfragment. Of zou Rob die positie dit seizoen nog eens willen herhalen? Ook in de partij tussen Ad en Jos zagen beide spelers geen winstkansen meer en besloten tot remise.


3 november 2016:

Weer werden er slechts enkele partijen gespeeld. Dit keer was de provinciale competitie daarvan de oorzaak. Gerard blonk uit door Theo met een nederlaag naar huis te sturen. Lambert evenaarde dat kunststukje in zijn partij tegen Mari. Cor deed niet onder en won van Toon. Alleen Barend en Willem-Peter snoepten elkaar twee punten af. Hun partij eindigde in remise. Beide heren hebben het goed voor elkaar! Willem-Peter handhaafde zijn koppositie en Barend heroverde de tweede plaats in het klassement.


27 oktober 2016:

Afwezigheid wordt bij D'Amateurs niet op prijs gesteld! Dat ondervonden Antoine en Barend die het tussenklassement aanvoerden. Antoine kostte het twee plaatsen op de ranglijst. Rob liet zien dat je zelfs met twee schijven achterstand nog kunt stijgen. Hij staat nu een plaats hoger dan Barend die naar de zesde plaats zakte. Willem-Peter is de trotse nieuwe aanvoerder van de ranglijst. Een mooie opkikker voor zijn partijen van aanstaande zaterdag en maandag. Gerard bood hem prima tegenstand, maar moest in een onbewaakt moment zijn meerdere erkennen. Theo bracht Jos op de rand van de afgrond met een fraaie lokzet die bijna was geslaagd. Maar ook hij maakte op het beslissende moment een foutje waardoor de punten naar Jos gingen. Lous dacht beter te staan dan Peter. De afwikkeling eindigde echter in remise. Ook een remise was er voor Ad en Cor alhoewel het woord matchfixing op ieders lippen lag. Waarom zou Cor anders in een voordelige stand gaan ruilen waardoor Ad nog net voldoende terreinwinst kreeg om de remise veilig te stellen? John maakte het helemaal te bont. Hij speelde zo snel dat tegenstander Toon dacht dat de klok defect was. Alleen bij D'Amateurs kunnen ze sneller zetten dan de tijd. Lucky Luke is er niets bij. John eindigde met ruim een uur resterende tijd, terwijl hij met 50 minuten was begonnen. Zoals geschreven kwam Rob twee schijven achter in zijn partij tegen Lambert. Maar in een stand waarin je twee schijven meer vasthoudt en erin slaagt om er één terug te winnen sta je er eigenlijk één voor. Remise was daarvan het logisch vervolg. Wim slaagde erin om tegen Mari revanche te nemen voor zijn verliespartijen van vorig seizoen.


20 oktober 2016:

Weer zijn er enkele partijen gespeeld voor het clubkampioenschap. Lambert was een maatje te groot voor Toon. Willem-Peter deed goede zaken met zijn winstpartij tegen Peter. Het levert hem een gedeelde tweede plaats op in het tussenklassement.


13 oktober 2016:

Vanwege de provinciale bekercompetitie zijn er slechts enkele partijen gespeeld. Mari wist Rob op remise te houden. Antoine bleek te sterk voor Gerard. Met zijn winstpartij voert hij het klassement weer aan. Wel heeft hij een wedstrijd meer gespeeld dan Barend.


6 oktober 2016:

Willem-Peter won zijn inhaalpartij tegen Toon. Tegelijk waren de ogen gericht op de partij van de avond. Barend maakte met een vernietigende combinatie een eind aan de illusies van Peter. Het leverde hem de koppositie in het klassement op. Lous was toen nog maar halverwege in zijn partij tegen Wim. Daarin werd de klok een steeds grotere meespeler. Lous werd iets te gretig met zijn aanvallend spel. Wim won een schijf en daarna de partij. Jammer voor Lous; tijdens de analyse bleek dat hij de betere partij had op het moment dat hij zijn slecht uitgevallen aanval in gang zette.


15 september 2016:

Weer trof Theo het slecht. Hij speelde degelijk tegen oud-kampioen Barend. Totdat Barend een combinatie in gang zette. Theo gaf meteen op. Achteraf gezien te snel. Er zat slagkeus in waardoor Theo een schijf had kunnen winnen. Willem-Peter kwam met de schrik vrij. Tegenstander Ad kwam een schijf voor en leek de partij naar zich toe te trekken. Door een foute beoordeling van de stand kwam Willem-Peter echter als winnaar uit de strijd. Toch opmerkelijk dat het verwisselen van twee positionele zetten het verschil kan maken tussen winst en verlies. Ook Wim had geluk. Lambert combineerde naar een schijf winst en een gewonnen positie, maar wilde het te mooi uitmaken. Daardoor ontstond er een ontsnappingsmogelijkheid voor Wim, die precies genoeg was voor remise. Rob speelde tegen Cor de sterren uit de hemel. Beide spelers maakten optimaal gebruik van de beschikbare strijd. Rob kreeg echter steeds meer positievoordeel. In een al verloren stand liet Cor een combinatie toe waardoor het meteen beslist werd. Mari en John speelden een scherpe partij waarin beide spelers een dam haalden. Het werd uiteindelijk toch nog remise. Antoine speelde tegen zijn vader en de punten bleven, zoals verwacht, binnen de familie.


8 september 2016:

Theo trof het weer niet met zijn lange vleugel. Ad voerde de druk sterk op totdat Theo een foutzet maakte en moest opgeven. Ook Lambert verslikte zich. Hij kwam een schijf achter in zijn partij tegen John. Toch wist hij nog remise te behalen. Ook Wim kwam een schijf achter. Jos speelde het nauwkeurig uit en won de partij. Met deze, in de partijfragmenten opgenomen stand, is Jos de koploper van de onderlinge competitie. Rob voerde de druk voor Antoine sterk op en zou een schijf moeten winnen. Later in de partij moest hij zelfs een doorbraak van Antoine toestaan en moest de remise forceren. Cor klaagde de gehele partij over zijn stand. Sommige zetten kosten hem bijna de helft van zijn resterende tijd. Toch moest Mari in Cor zijn meerdere erkennen. Gerard en Lous speelden een degelijke remise.


1 september 2016:

Het seizoen 2016-2017 is gestart met partijen voor het clubkampioenschap. Wim won de eerste partij van het seizoen. Toch moet gezegd worden dat Theo degene was die het spel maakte. Hij kwam veel beter uit de opening, maar slaagde er niet in om het af te maken. Later in de partij kwam hij steeds slechter te staan. Theo plaatste nog een aantal lokzetjes. Wim trapte er niet in en trok de partij naar zich toe. Antoine slaagde erin om een viertal schijven van Lous te isoleren. Lous probeerde met het geven van enkele schijven nog een doorbraak te forceren. Maar het mocht hem niet baten. Hij moest capituleren. Toon speelde tegen Rob een goede partij. Maar hij was niet opgewassen tegen deze kampioenskandidaat. Cor wist het tegen Jos te lang vol te houden. Te lang omdat hij teveel tijd verbruikte voor logische zetten. Die tijd kwam hij tekort om er in het middenspel het beste uit te halen. Jos combineerde naar de winst. Lambert verslikte zich in het middenspel in een drie om vier. Barend speelde het nauwkeurig uit. Gerard bespeelde de klok op een wijze die bewondering afdwong bij tegenstander John. Maar John bespeelde de schijven beter waardoor Gerard in een nederlaag moest berusten. De partij tussen Ad en Mari trok de meeste aandacht. Tot laat in de avond probeerden zij elkaar te verschalken. Ad verslikte zich in een tempo en kwam een schijf achter. Mari gaf er een aantal terug in ruil voor een doorbraak. Uiteindelijk restte er een eindspel waarin alle kansen voor Mari leken te zijn. Maar hij kwam net tekort om het precieze spel van Ad te overklassen. De partij eindigde onbeslist.